Diskuse

Demokracie zprivatizovaná "aktivisty a elitami“

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Během protektorátu to byli především neintelektuálové, kteří se pokorně přizpůsobili novému režimu a pilně pracovali za konečné vítězství Říše, v odboji byli naopak velmi vzdělaní lidé. V padesátých letech intelektuální elitu komunisté povyhazovali ze škol, studenty, profesory, všechny, pak tam nahnali tupouny z lidu a právě tihle tupouni objížděli vesnice s rudou vlajkou.

A právo na burkiny je stejné, jako právo jeptišek nosit veřejně svůj hábit.

Nevíte nic a nemáte rád vzdělané lidi. Tak co s váma, chlape?

3 4
možnosti

Do okázalých manifestací loajality byla zapojena i kulturní elita národa. 24. června se v Národním divadle konalo shromáždění českých divadelníků, prezentované v tisku a rozhlase jako slib věrnosti říši. Tradiční národní elita měla jít Čechům příkladem. Manifestační hnutí vyvrcholilo masovým shromážděním na pražském Václavském náměstí, tisk hovořil o 200 tisících účastníků

https://www.ustrcr.cz/uvod/antologie-ideologickych-textu/slib-vernosti-risi/

1 0
možnosti
Foto

Bohužel jsme díky "elitám" ještě nedospěli k tomu, aby se mohla psát skutečná pravda o jejich ikonách, Jan Werich (odhlédněme od Václava Havla) je jasnou ukázkou. Třeba Miloš Kopecký v rozhovoru s Ondřejem Suchým řekl, že knihy o Werichovi nečte, protože JW idealizují, zatímco on jako jeho zaměstnanec divadla ABC poznal, jak byl Werich zlý na zaměstnance a lačný po penězích. Miloše Kopeckého jsem uvedl jen jako příklad, svědectví o Werichově opravdovém charakteru podalo mnoho dalších. Prostě "elity" si z něj udělali svého Lenina a jakékoli upozornění na Werichovy charakterové vady jsou brány jako osobní útok. Čímž nepopírám jeho úžasné charisma a humor, nicméně historie musí k tomu "a" říci i "b". Což elitáři berou jako útok na sebe, čímž se nijak neodlišují od svých předlistopadových vzorů. Prostě tváří se jako antikomunisté - a přitom se od svých soudruhů ničím neliší. Stejně jako oni by chtěli nesouhlasné názory umlčet. Naštěstí tady na blogu mohou dávat jen mínus, případně bez jakýchkoli argumentů k textu, které pochopitelně nemají, se zaměří na urážky autora...

13 3
možnosti

Werich byl ovšem velikým hercem. Chodili jsme ho na "bidýlko" pravidelně obdivovat (spolu s ním Horníčka, Kopeckého, Zázvorkovou).

Mimochodem: O elitách jsem vždy slyšel od oponentů. Nevím, že by se pan Werich či pan Horníček nazvali elitami.

3 0
možnosti

J58i44r72k77a 47K76o34r31n

6. 4. 2018 20:55

Takhle bych fakt skončit nechtěl, autore...aby mě karmoval Arnold Amicus Lička...Rv

5 5
možnosti

Omlouvám se, paní Jitko, to mělo být plus!

3 0
možnosti

Pěkně napsáno R^a fakta o V a W jsou zajímavá, rád jsem se dozvěděl nové informace.

Jinak Martine, už jsem se chtěl dříve zeptat, co je ten znak v záhlaví vašeho blogu?

5 1
možnosti

Znak Karlistů, zastánců španělské monarchie.

0 0
možnosti

Nelíbilo se mně vládnutí minulé vlády a dával jsem to najevo. Souhlasím, že vláda v demisi, resp. vláda bez důvěry má omezený mandát (jak logicky plyne z Ústavní představy, že k vládnutí je důvěry třeba). Nesouhlasím proto s mnoha kroky současné vlády a dávám to najevo. Jsem snad proto "elita", nebo "aktivista"?

Vaše tvrzení, že vládu vytvoří kluby s poslanci zvolenými většinou není pravdivá.

a/ poslance současné vlády volilo necelých 30 % voličů, kteří se dostavili k volbám (cca 18 % všech voličů)

b/ poslance dosud vyjednávané vlády volilo 36,9 % voličů, kteří se dostavili k volbám (necelých 22,5 % všech voličů)

c/ i s podporujícími komunisty by to bylo pouze 44,7 % volících voličů (27,2 % všech)

d/ ani předchozí vládu s důvěrou (ČSSD, ANO, KDU-ČSL) nevolila většina voličů, dostavivších se k volbám - bylo jich jen 45,9 %, tedy jen 27,3 % všech voličů.

Závěr: Vládní koalice nemají poslance, zvolené většinou volících voličů. Toto tvrzení je nepravdivá.

A poznámka: Jsem člověk aktivní, jsem tedy aktivista. Hlupák toto označení může považovat za dehonestující, ale není tomu tak. Píšete "tak zvaná elita" - zvaná je kým? Hlupáky Vašeho typu?

Máte pravdu. " Demokracie by neměla být jednostranná. Neměla by být zřízením, kdy je demokratické pouze to, co si přeje určitá skupina lidí. Neměla by být hřištěm, kde se hraje podle pravidel jedné skupiny lidí." Demokracie by měla být pro všechny. Tedy i pro menšinu. Nejen pro skupinu, která je většinová (respektive, jak jsme se právě přesvědčili, která se domnívá být většinovou).

4 8
možnosti
Foto

Jak může být demokracie pro menšinu, když jde o diktaturu většiny ?

2 0
možnosti
Foto

Demokracie v případě velkých celků vždy selhává. Proto je třeba společnost budovat na dodržování určitých principů a ne na smršti donucovacích, často i protichůdných, pravidel.

0 0
možnosti

Žádná neprotichůdná pravidla ani principy neexistují.

1 0
možnosti

Hrajete si s pojmy a stavíte proti sobě zdánlivé rozpory: Hrajeme si na sekulární zem (zemi asi) a zároveň považujeme právo nosit šátek... Co je to za blbost? My si hrajeme na sekulární zemi? A jak se na ni hraje? A proč by ženy nemohly nosit šátek? A proč by kdokoli nemohl nosit burkiny? V čem je tady rozpor v rovnosti? Jakože správná rovnost je v tom, že nemůže dělat nikdo nic? A kdo potírá něco křesťanského? A jak by mohly platit stejné zákony pro všechny? Společnost snad je postavená na tom, že zákony dělí lidi a jejich kompetence do různých kategorií ne?

4 10
možnosti

Nehraji si s pojmy. Mluvím ,tedy spíše píši o skutečnosti. Ženy mohou nosit šátek, ostatně šátek je součást mǒdy v naší společnosti. V islamké je to nutnost. Burkiny můžete nosit i vy, jenže problém je v tom, že burkiny jsou znakem náboženství. Ve Francii před rokem se řešilo, zda burkiny omezují ženu a jedním z argumetů bylo, že muslimka by bez burkin nemohla jít na pláž. Co brání muslimce vzít si bikiny? Je to islám. Ne nic křesťanského není potíráno, až na to, že ve Francii nemohou být sochy papeže s křížem, Lidl odstraňuje kříže z těch svých letáků a v Nizozemí se v Amsterodamu odstranil Kříž stojící tam od roku 1946 jako památka na zemřelé během nacistického bonbardování města, protože vedle vyrostla mešita přostěhovalců a mohlo by to urazit jejich náboženské cítění. Ostatně už jsem o tom psal někdy před dvěma roky

11 2
možnosti