Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KC

Pane Martine, máte pravdu. Víra je fenomén, který vznikl dlouhým vývojem lidského rodu. Neznám v dějinách společnost nebo civilizaci, která by v něco nevěřila. Víra vznikla a osvědčila se, protože člověk ji potřeboval, usnadnila mu překonat strasti života nebo zdůvodnila, proč tady jsou a co mají vykonat. V tomto smyslu není na Zemi jediného nevěřícího. Katastrofou modernosti v západní civilizaci ovšem je fakt, že odstranil symbol morálky a nahradil ho penězi, kariérou, sobectvím či cynizmem. Proto upadá, žene se za cíli, které si sám stanovil bez ohledu napravo nebo nalevo, vyklízí pole nepřátelům, žije ze dne na den, vymírá a zaniká. Jsem křesťanem ne proto, že by mi to někdo přikázal. Nebýt Ježíše, byl bych možná také ateistou.

1 2
možnosti
PK

Křesťanství ztratilo, protože zkamenělo, nereagovalo na vývoj světa, objevy vědy atd. Dalo světu nádhernou architekturu, hudbu. Komunisté nasadili marxismus, vědecký komunismus. Ale upřímně - nová doba v oblasti filosofie, etiky - zeje prázdnotou. Ale představa, že ji vyplní dnešní katolicismus, je naivní.

2 2
možnosti

Můžeme mít oprávněné pochybnosti o procentech zjištěných těmito průzkumy, protože se jedná o vágní pojmy, které různí lidé chápou různě. Ale tvrzení "Neexistuje člověk, který by v něco nevěřil." je zjevný nesmysl, který lze snadno vyvrátit nalezením jednoho takového člověka.

2 0
možnosti
KC

Pane Zdeňku, moderní filozofie nevylučuje soužití vědy a víry. Bylo by to dlouhé povídání, proto doporučuji, abyste si o tom něco přečetl. Člověk bez víry či spirituality je nehotová bytost a škodí tím sám sobě.

1 1
možnosti
BM

Ateismus je od řeckého "a" což známená zápor a "theo" což je Bůh. Dalo by se to vyložit jako popírání Boha jako takového... Komunisti chápali ateismus jako aktivní boj proti proti náboženské víře... Ten dnešní ateismus se dá vykládat jako nevíra v žádného Boha. Samozřejmě že každý v něco věří, jenže to není Bůh a to je ten problém. Právě ten nárůst toho ateismu, přesně řečeno úbytek křesťanstké víry uvolnil místo právě islámu. Po staletí právě křesťanství bylo hrází proti expanzi islámu. A to se nyní vytrácí a tím se boří i ta hráz. K tomu také přispěl i rozpad Rakouska-Uherska, které bylo rovněž tou bariérou...A ta padla...

Dle mého názoru nás neochrání nějaký Putin nebo Zeman, ale návrat ke křesťanským hodnotám... Bude to dlouhá cesta, avšak věřím, k tomu dojde.... Co trvalo dva tisíce let, tak to jen tak nezmizí...

8 2
možnosti
MK

Ano Bedřichu, islámu, který ač se tváří jako náboženství, tak popírá Boha. Protože určujícím prvkem v islámu není Bůh, ale člověk jménem Mohamed, který je nedotknutelný. Muslimové se řídí člověkem, který byl i podle tehdejších měřítek lump. V islámu není prostor pro Boha, je tam jen prostor pro Mohameda. Přestože muslimové tvrdí,že Mohamed byl jen člověk.

6 2
možnosti
SB

Jsem šťastný, že to tak je. Každý věří ve svého pomyslného boha, i když je navenek ateista a to je dobře.

0 2
možnosti
Foto

No hlavně že víte, v co já věřím :-D

0 0
možnosti
KT

A já sám za sebe odpovídám, že dělení lidí na ateisty a věřící je umělý křesťanský (monoteistický) konstrukt, ve smyslu "my jsme ti dobří, protože věříme v boha"

9 1
možnosti
MK

Odpovídat za sebe můžete co chcete, ale ateismus je směr,který v znikl v Řecku cca 600 let před našim letopočtem a jeho topem,dalo by se to tak říci byl Stoicismus Zénona z Kitie a následně z trochu pozdější doby Marcus Aurelius.

Mimochodem, v křesťanství ateismus není brán jako něco špatného.Ale to by chtělo něco znát, že pane Trčálku a ne jen plácat nesmysly.

4 2
možnosti
  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky