Přijměte imigranty, vydělají Vám na důchody. Inu asi jak kteří, že?

Na serveru iDnes vyšel článek o tom, jak „experti“ z MMF (1) radí, že by Evropa měla přijímat imigranty, protože stárnoucím Evropanům vydělají na důchody. Dovoluji si o tom pochybovat. 

Jako hlavní důvod pro přijímání imigrantů je prognóza, že v několika následujících desetiletích bude dvakrát více důchodců, než lidí v produktivním věku. To znamená, že ten kdo bude pracovat, bude muset „živit“ dva důchodce. Výhledy na desítky let jsou vždy ošidné a byť natalita Evropanů není nejvyšší, tak v okamžiku, kdy nevíme jaké technologie budou za pět let, je prognóza, že za několik desetiletí bude dvakrát více důchodců než lidí, kteří budou chodit do práce a odvádět daně, věštění z křišťálové koule. Zvláště, když důchodový systém v mnoha evropských zemích je podoben spíše nechvalně známému systému „letadlo“ kdy je potřeba sehnat větší a větší množství účastníků, kteří budou dotovat příjmy předchozích vkladatelů. Místo zvyšování počtu „hráčů“ by se spíše měl změnit důchodový systém. Zvláště v situaci, kdy se produktivita a výkonnost ekonomiky  zvyšuje nikoli počtem zaměstnanců, ale robotizací jednotlivých odvětví.

Vidět to je například v automobilovém průmyslu, kdy automobilka Toyota zaměstnává 345 tisíc lidí, ale její produkce je na stejné úrovni jako produkce koncernu Volkswagen, který má na výplatní pásce téměř 600  tisíc zaměstnanců. Pokud by tedy 600 tisíc zaměstnanců mělo vydělávat na důchody 1,2 mil. důchodců, tak stejný počet zaměstnanců Toyoty by vydělal na důchody pro  2, 086 mil osob v důchodovém věku. Na 1,2 mil. penzistů by pak stačilo 198 tisíc lidí pracujících v závodech Toyoty oproti šesti stům tisícům ve Volkswagenu. 

Produktivita a technologie jsou však pouze jedna část budoucího vývoje. Druhou částí je kvalifikace imigrantů a jejich zapojení se do práce. Jak psal server iDnes v srpnu 2017, tak většina imigrantů je bez práce. Tudíž nejenže nejsou přínosem, ale zároveň jsou odebírají z ekonomiky potřebné finance. Podobně jako iDnes píše i server Ihned. Nehledě na přistěhovalecké agentury, neziskové organizace, právníky a lidí poskytujících ubytování imigrantům, kteří všichni dostávají peníze ze státního  rozpočtu. Jestliže do Německa přišlo v roce 2015 skoro jeden milion lidí a podle serveru iHned pracují dva z deseti, tak  to znamená, že 800 tisíc imigrantů žije z peněz daňových poplatníků, nehledě na desítky tisíc lidí, kteří se o ně starají. Třeba se to změní a za pár desítek let bude Německo prožívat další hospodářský zázrak. Třeba. Je však nutné vycházet nikoli z toho co by kdyby, ale z toho co je. 

Východoevropské  země jsou kritizovány, že nepřijímají imigranty. Což není pravda. Východoevropské země imigranty přijímají, ale jak se ukázalo, tak ne ty, které si představuje Evropská komise. Švédská televize STV na svých stránkách uvedla kritiku Polska ze strany představitele EU Jeana-Claude Junckera,který řekl: „Polsko by si nemělo vybírat, které imigranty příjme, ale mělo by přijímat také muslimy“. To za situace, kdy Polsko  vydalo pro Ukrajince kolem jednoho mil. pracovních víz a několika stovkám udělilo azyl. Většina Ukrajinců nakonec zůstává v krajině, kde získali pracovní povolení aspoň podle zkušeností z Česka, kde je na půl milionů legálně pracujících a pobývajících cizinců, z toho 23 procent Ukrajinců, kteří společně s Vietnamci tvoří stejným dílem 27 procent samostatně výdělečných osob mezi cizinci.

Otázkou tedy je, proč přijímat imigranty u islámských zemí u kterých je problematická nejen integrace, ale také jejich snaha o ekonomickou samostatnost, když z kulturně bližších zemí jako je Ukrajina, Rusko, Bělorusko je možné nahradit nedostatek kvalifikovaných osob. Případně imigranty z asijských zemí jako Vietnam, kteří nemají problém se přizpůsobit daným zákonům a tradicím hostitelské země a kde druhá generace není, mimo vzhledu, odlišitelná od Evropanů, v našem případě Čechů. 

A hlavně je jisté, že neuvidíte nikde spokojeného Ukrajince na sociálních dávkách, v domě, který platí daňový poplatníci s děkováním "Danke,Mama Merkel". Protože ten Ukrajinec bude na lešení, bude v továrně, bude na poli,  bude tvrdě pracovat kdekoliv. Nejen aby pomohl své rodině na Ukrajině, ale také pro budoucnost svých dětí. A tím i pro svojí budoucnost. 

Mimochodem, když Jean-Claude Juncker kritizuje Poláky, že nechtějí imigranty z islámských zemí, tak by si měl přečíst průzkum, který vyšel na německém serveru Focus, kde 75 procent Němců odmítá islám. A o Němcích nejde říci, že tam nemají muslimy a mají rádi kebab.

 

(1)

 

 

Autor: Martin Kavka | středa 11.4.2018 15:36 | karma článku: 42,92 | přečteno: 2281x
  • Další články autora
  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky