Maďarsko opět jako terč „dobrodějů“ a neziskovek

Adam Hájek, redaktor serveru iDnes, publikoval článek, z velké části převzatý s názvem „Orbán tvaruje Maďary k obrazu svému, přepisuje historii“ (1)

To, že Maďarsko je jednou z černých ovcí Evropské unie a s trochou nadsázky by se dalo říci i „Světové pokrokové veřejnosti“ je známý fakt. Minimálně od roku 2015, kdy začala takzvaná uprchlické krize a Maďarsko přijalo opatření, které mělo zabránit nelegálnímu vstupu osob nejen Maďarska, ale také do Schengenského prostoru. Maďarsko bylo za svá opatření mnohokrát kritizováno, často s argumentem, že porušuje lidská práva a to přesto, že neexistuje žádné právo,. Které by legalizovalo kriminální čin. Dokonce i v našem trestním právu je paragraf 339, odstavec 1, kde se píše „Kdo překročí státní hranici za použití násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok, až pět let.“

Je samozřejmé, jak se domnívám, že tento zákon není uplatňován u osob v ohrožení života, žádajících o azyl. Problém je v tom, že například kolem Maďarska nejsou země, kde by lidé byli v ohrožení života. Rumunsko, Srbsko, Chorvatsko, Slovensko, Rakousko, Ukrajina. Čtyři  země z toho výčtu jsou členy Evropské unie. Další země jsou považovány za bezpečné. Přesto bylo Maďarsko kritizováno, že na své území odmítá pustit nelegální imigranty ze Sýrie, Afghánistánu, Iránu, Iráku, Somálska, Etiopie apod. Vzhledem k tomu, kde tyto země leží, tak imigranti, než došli do Maďarska museli projít několik krajin, které nejenže jsou považovány za bezpečné, ale jsou bezpečné. 

Toto však není hlavní výtka článku pana Hájka. Tím podstatným je, že Orbán a jeho vláda podporuje maďarskou kulturu a historii, hrdost na svou zemi a varování před koexistencí různých kultur….přesněji jak se v článku píše „Pro různé kultury může být koexistence problematická“ , jak údajně stojí v maďarských učebnicích pro osmé třídy. Nebo to, že vysokoškoláci mohou být vyzkoušeni z preambule  maďarské ústavy, kde je údajně napsáno, že maďarský národ je výhradně křesťanský s dodatkem, že je přehlíženo, že v Maďarsku žije největší židovská komunita ve střední Evropě a na to není brán ohled. Nemohu soudit. Z toho co se dá dohledat je zřejmé, že ústava Maďarska se odkazuje na křesťanské kořeny, svatoštěpánskou korunu, rodinu a vlast. Tedy nic, co by mohlo někomu vadit. Maďarsko má křesťanské kořeny, koruna svatého Štěpána je pro Maďary to samé jako pro Čechy koruna svatého Václava, rodina je a vždy bude základem státu, byť komunisté si to předělali v internacionálním pojmu,  a vlast? Pravda, vlast se dnes moc nenosí. Vlastně ani ty křesťanské kořeny. 

Další výtkou je, že Maďarsko omezuje neziskovky a podporuje jen ty, které podporují maďarskou vládu. Z toho, co se píše vím, že Maďarsko chce omezit činnost neziskových organizací podporovaných ze zahraničí a prosazující multikulturalismus, gender, homosexuální partnerství. Tedy vše co maďarská vláda odmítá a za co je těmito neziskovými organizacemi kritizována. Řekl bych, že tohle asi bude jeden z největších hříchů pana Orbána. V očích „pokrokových“ elit zcela určitě. Otázkou spíše je, proč vytvářet další a další zákony, pokud před zákonem mají všichni lidé stejná práva bez ohledu na pohlaví a náboženskou příslušnost. Co je a co není manželství nechám na čtenáři, stejně jako jeho názor na zvýhodňování jednoho pohlaví nad druhým, podobně jako zvýhodňování různých menšinových národností anebo náboženství. Neznám maďarské zákony, ale předpokládám, že lesbická žena má stejné práva jako žena heterosexuální. Že muslim má stejná práva jako ateista , nebo křesťan. 

Orbán mluví k křesťanských kořenech, mluví o tom, že by se Evropa měla vrátit ke křesťanským kořenům. Pro mnohé to je poza, ale Maďarsko již několik let patří k největším podporovatelům utiskovaných křesťanů na Blízkém východě. Maďarsko v tomto nejen mluví, ale také koná. 

Už v roce 2011, tedy ještě před migrační krizí, během maďarského předsednictví Rady Evropské unie, bylo pronásledování křesťanů zahrnuto mezi hlavní témata její agendy.“

Podobně o tom píše i Vatikánský server. Články s výmluvnými názvy Maďarsko hledá spojence na obranu pronásledovaných křesťanů, Maďarsko vytvořilo úřad pro pronásledované křesťany, Maďarská církev a vláda pomáhají blízkovýchodním uprchlíkům na místě. Že to je zaměřené na křesťany? A na koho by to mělo být, když křesťané jsou nejpronásledovanější náboženská skupina v islámských zemích? 
Ostatně Maďarsko v tom není samo, podobně koná i další „vyvrhel“ Polsko, jak o tom ve svém článku píše publicistka slečna Sulovská. „Je to jediná vláda na světě, jediná nenáboženská organizace, která pomáhá nám, křesťanům, zůstat v Sýrii. Bez postranních úmyslů, bez čehokoliv na oplátku. A za to srdečně děkujeme,“ řekl v listopadu uplynulého roku biskup válkou zničeného Aleppa Abou Khazen. Ta vřelá slova byla adresována polské vládě.“

Evropa se už dávno vzdala svých kořenů, idejí a hodnot. Místo toho vytvořila pseudohodnoty, a proto jí vadí každý, kdo se chová jinak. Ostatně jak řekl kardinál Van Thuan ve zprávě vatikánské komise. Evropa skomírající únavou a na hony vzdálená svým původním ideálům. Evropa, která prozřela z iluzí. Zploštělý a zmítaný kontinent, obývaný tekutou a bezbarvou společností bez vůně a zápachu, která se uzpůsobila jedinému, uniformnímu myšlení. 

(1)

 

Autor: Martin Kavka | pondělí 2.4.2018 15:35 | karma článku: 44,21 | přečteno: 2699x
  • Další články autora
  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky