Muslimovi chyběla půlka nohy a došel do lékárny. Kam se hrabe Meresjev

14. 03. 2018 16:06:33
Mladší generace asi nebude vědět, kdo to byl Meresjev. Byl to prostě hrdina, vzor sovětského člověka, který se s těžkými zraněními doplazil ke svým a pak bez nohou létal a sestřeloval nacisty.

Ne, že by tento příběh patřil do říše pohádek, ale byl nám za komunistického režimu tak vnucován, že se stal předmětem vtipů a ironie. V době války to byla pochopitelná propaganda, po válce už se z toho stala jen trapná fraška, protože člověka v realném socialismu spíše zajímalo, kde sežene vepřová játra, než obětavost nějakého Rusa během války. Navíc komunisté nám taktně zamlčeli, že podobní lidé byli na druhé, pro nás již nepřátelské straně, jako například Douglas Bader. Takže zatímco na Západě měli počítače, tak my na Východě jsme měli pořád válku a Meresjeva.


Předevčírem vyšel článek na portále iDnes, kde mladá, již v Německu usazená, Syřanka vypráví svůj příběh a jak její manžel pere prádlo a ona pracuje. Podle Kláry Šuhajové, která je pod článkem podepsána, tak boří mýty o islámu. Mýty o islámu (sic), tedy nezbořila, ale zato se postarala o novou kapitolu mytologie. Upozorňuji své čtenáře, že mi nejde o zpochybnění dobrého úmyslu jak autorky článku, tak Halimy Taha, která popisuje svůj příběh. Naopak, pokud by tento článek měl zbořit „mýty“ o islámu tak by to bylo, co bych uvítal se sklenkou koňaku, který nepiji, v ruce. Ovšem to by ten článek musel zbořit ty „mýty“ u islámských učenců a pak teprve by mohl bořit „mýty“ u těch, kterým je adresován.

Ale jak jsem již napsal, místo boření mýtů, zde máme jejich výstavbu. Vím, že mnozí zajásají při větě „Ale jednou k nám do lékarny, kde jsme pracovala jako asistentka, přišel zraněný mladík, který patřil k povstalcům.Měl utrženou půlku nohy“, přičemž následuje popis jak mu pomohli, protože ve vládní nemocnici by ho hned udali. Obavám se však, že s půlkou utržené nohy se nedá nejen chodit, natož někam dojít. A ve vládní části, kde Halima,dle svých slov žila, i připlazit, zvláště, když dotyčný měl patřit k povstalcům. Ale zázraky se dějí. Mohl mít třeba provizorní berle, zaškrcenou nohu a vojáci vládního vojska trpěli slepotou. Člověk by tomu možná i uvěřil, kdyby to nepokračovalo, že po poskytnutí pomoci zraněnému, když ho dostala policie, dostala echo, že musí do tří dnů zmizet a to za každou cenu. Považte. Za Protektorátu v takových případech se lidé pakovali okamžitě, protože gestapo také jednalo okamžitě. Ale Halima na to měla tři dny, aby se mohla v klidu sbalit.

Nádherný je také její popis cesty. Utíkali do Turecka a to po moři, kam se dostali po pěti dnech plavby. Nepíše, zda mezitím navštívila i turistické destinace ve Středozemním moři, ale doba strávená na moři tomu nasvědčuje. Zvláště, když měla, se svou rodinou, plout ze Sýrie do Turecka. Po souši pak jezdila na turecko-syrskou hranici a nostalgicky vzpomínala, aby v Turecku pak sedla na člun, přestože v Turecku chtěli zůstat a po ztroskotání skončila na Kypru a přijala je Brazílie. Ale nic moc budoucnost. Takže se se svou rodinou zase vrátila do Turecka, kde, jak je psáno, zase zaplatili pašerákům a dostali se do Itálie a pak konečně do Německa, kde se cítili najednou jako v ráji , v jiném světě, bez války a nebezpečí.
Hezký příběh. Také mi ukápla slza.

Utekla se Sýrie, protože pomohla člověku bez půlky nohy. Plavila se pět dní do Turecka, pak zaplatila pašerákům a ztroskotala na Kypru. Jako by popisovala cestu apoštola Pavla. Pak je vzala Brazílie, ale nic moc. Takže zpátky do Turecka, zase platit pašerákům, konečně Itálie a nakonec bezpečné Německo. A její manžel pere prádlo, když je v práci, protože on má práci jen v létě, když roste tráva.
Turecko není bezpečné? Kypr není bezpečný? Brazílie není bezpečná? Itálie není bezpečná? Jen Německo je bezpečné. Navíc, ač se to nepíše, tak z článku jde vydedukovat, že platila za cestu ze Sýrie do Turecka, z Turecka na Kypr, byť tam ztroskotali. Pak z Brazílie do Turecka, protože je předpoklad, že když jí a její rodinu Brazílie přijala, tak Brazílie zaplatila cestu z Kypru do Brazílie, ale zpět asi těžko, a pak chudinka platila zase z Turecka do Itálie. A to v situaci, kdy po odchodu ze Sýrie nepracovala.

Tohle není článek, to je prachsprostá propaganda horší než ten plazící se Meresjev. Ten se opravdu musel dostat do bezpečí a opravdu pak létal. A do důsledku. Jestliže vyvracení mýtu o islámu je to, že muslim pere prádlo, zatímco žena je v práci, tak by se pak mohl napsat článek o mém dědečkovi. Ten nepral prádlo, protože byl v práci. Nevařil, protože to neuměl. Ale utíral nádobí.

Autor: Martin Kavka | středa 14.3.2018 16:06 | karma článku: 43.93 | přečteno: 2582x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.04 | Přečteno: 513 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.77 | Přečteno: 928 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 939 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 473 |
Počet článků 382 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2712

                                                                                                                         

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...