Kde jsou všichni aktivisté, když jsou vražděni bílí farmáři?

12. 03. 2018 9:31:09
Vzpomínám si, jak před rokem 1989 celý socialistický tábor a tehdejšími slovy, celá pokroková veřejnost, odsuzovala režim v Jihoafrické republice, jako rasistický. Možná i nějaká koruna se vybrala do fondu solidarity.

To bylo demonstrací po světě, kdy komunisté společně s uvědomělými umělci z tábora „prohnilého“ kapitalismu, stáli svorně bok po boku a odsuzovali „nelidský“ apartheid, tedy druh rasové segregace v Jihoafrické republice. Zatímco pobouření lidí na Západě bylo možná oprávněné, tak lidé ve Východním bloku si mysleli svoje a pro mnohé emigranty z tábora míru a socialismu se Jihoafrická republika stala cílovou a vysněnou destinací. Důvody byly dva, jednak Jihoafrická republika patřila k velmi vyspělým kapitalistickým zemím a druhým důvodem bylo snadné získání občanství. Lidé ze zemí úžasného socialismu tak nějak podvědomě tušili, že všechno je trochu jinak, než komunista vykládá.

Mezitím tento režim padl, nikoli násilím, ale mírovým přechodem od apartheidu k demokracii a občanským právům pro všechny. Chtělo by se říci, že zazvonil konec a jako v každé pohádce, kde bojuje dobro ze zlem, zvítězilo dobro. V pohádce možná, nikoli však v životě. Nemohu říci, že by po pádu Apartheidu nebyla snaha o demokracii a soužití bílých a černých občanů Jihoafrické republiky. Přesto, pokud se mluvilo o návratu země černým Afričanům, tak to byla spíše mytologie, než skutečnost. Búrové svůj stát vybudovali ve skutečnosti v neobydlené části Afriky a většina černých Jihoafričanů do země přišla jako imigranti a jsou potomci imigrantů. Ostatně Búrové také, jenomže Búrové z neobydlené země udělali prosperující stát a černí Afričané tam přišli proto, že se tam dobře žilo. Docela paradox, když ten stát segregoval černé a bílé, že? Zatímco lidé žijící v socialistických zemích se snažili z těchto zemí utéci za svobodou, tak z Jihoafrické republiky neutíkali a naopak se tam snažili dostat. Tohle bylo něco, co člověku z Východu připadalo neuvěřitelné, zatímco lidé na Západě nadšeně bojovali proti apartheidu, aniž jim tato drobná nesrovnalost docházela. Ani jim nemohla dojít. Nevěděli a neznali co je to totalita a nesvoboda.

V současné době dochází v Jihoafrické republice k násilí na bílých farmářích. Není to nic nového, o útoku na bílé farmáře psaly již Lidovky v roce 2012 a Týden v roce 2015) Parlament Jihoafrické republiky vyvlastnil a ve skutečnosti vyhnal bílé farmáře, kteří hospodařili na farmách založených jejich předky, mnohdy před třemi staletími. Jaká je jejich vina? Jsou bílý, jsou úspěšní a jsou bohatí. Bílý farmáři jsou ponižováni, jejich farmy vypalovány a oni vražděni. A co na to „pokroková“ světová veřejnost v čele s aktivisty za lidská práva? Nic. Mlčí. Výmluvné to mlčení. Dalo by se říci, mlčení, které říká vše. Politické body, umělecká popularita se získávají přeci jen bojem za práva černých, za práva těch několik desítek sexuálních menšin, ale za práva bílého farmáře? To není in, to se nenosí a navíc, co je bílé, je špatné a podpora bílých farmářů by mohla vyznít jako podpora bílého rasismu. Takže k černému rasismu se nikdo nevyjadřuje. Ne, že by neexistoval. Dnes Jihoafrická republika a předtím Zimbabwe jsou názorným příkladem. Jenomže špatný je pouze rasismus bílý. Přestože mnohdy nejde o rasismus, jako spíše o zkušenost.

Takže drazí aktivisté a vy všichni uvědomělí, až za pár let budete ukazovat nafouklá bříška podvyživených dětí z Jihoafrické republiky se žádostí o humanitární pomoc, tak si uvědomte, že když jste mohli mluvit, tak jste mlčeli. Stejně jako v případě, kdysi obilnice Afriky, Zimbabwe. A nebo je vaše mlčení účelové, aby jste za pár let mohli tahat peníze z kapes daňových poplatníků, za nastalou situaci humanitární katastrofu, se snahou vsugerovat vinu za tu bídu bílým kolonizátorům?

Autor: Martin Kavka | pondělí 12.3.2018 9:31 | karma článku: 44.69 | přečteno: 3081x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
Počet článků 382 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2712

                                                                                                                         

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...