Sbohem majore Winchestere

Snad každý má nějaký oblíbený film, seriál a z těchto pak oblíbenou postavu. Nejsem žádnou výjimkou. Výjimkou jsem snad v tom, že televizi sleduji párkrát do roka a to ještě skoro z donucení.

Jedním z mých oblíbených a snad jediným, který jsem viděl pětkrát, je seriál M.A.S.H. a nejoblíbenější postavou je major Charles Emerson Winchester III., kterého jsem si oblíbil okamžitě, jak se objevil v šesté sérii. Jeho aristokratická arogance, přirozená samolibost a neuvěřitelná shovívavost s nižšími formami života jako byl Max Klinger,Zale anebo Igor Straminský, bylo tím, co dodalo tomuto seriálu koření a dynamiku.

Major Winchester v podání Davida Ogdena Stierse, byl sice nafoukaný snob, ale pod jeho namyšlenou slupkou se skrýval člověk, který měl srdce a soucit s lidmi. Ovšem Winchesterové by se nikdy nesnížili k tomu, aby ukázali něco jako lidskost. A tak, když jsou Vánoce, tak major Winchester potají obdaruje korejské sirotky a jediný kdo se to dozví je desátník Max Klinger, jinak velice často hromosvod pro majora Winchestera.

Někdy jsou slova zbytečná. Někdy se nedostávají.

Major Winchester: Ty nám rozdáváš jídlo a kopeš latrínu?

Igor: Nebojte pane, vždy když jdu kopat latrínu, tak si umyji ruce.

Co mě však utkvělo nejvíce v paměti, byl okamžik ze závěrečného filmu M.A.S.H., kde se major Winchester snaží udělat ze skupiny čínských zajatců hudebníky, hrající Mozarta. Tito jsou zabiti při převozu do zajateckého tábora a major Winchester rozbije desku se skladbami Mozarta. Když se všichni na konci války loučí a každý má říci co bude dělat , major Winchester řekne „Hudba byla vždy mým únikem z tohoto světa bezradnosti. Teď mi hudba ten svět bude připomínat“.

Goodbye, Farewell, Amen..................... major Winchester

Zemřel představitel majora Winchestera 

 

 

 

 

 

Autor: Martin Kavka | neděle 4.3.2018 11:53 | karma článku: 34,66 | přečteno: 1177x