Islám nebyl nikdy tolerantní, nikdy progresivní, jen bral a nic nedal (úvaha)

23. 02. 2018 11:06:01
Velmi často se mohu dočíst, jako odpověď na kritiku islámu, že islám byl v minulosti tolerantní a islámská civilizace nesla prapor pokroku, zatímco Evropa žila v době „temna“. Cílem je jedno, umlčet kritiky.

Dobře tedy, kdy muslimové byli tolerantní k ostatním? Bylo to v době,kdy sice ovládli rozsáhlé oblasti Blízkého východu a severní Afriky, ale tyto oblasti ovládali pouze vojensky. Nikoli ekonomicky a kulturně. V době, kdy sjednocené arabské kmeny dobyly rozsáhlá území na Byzanci a Perské říši. Tedy dvou ekonomicky a kulturně dvou nejvyspělejších státních útvarů tehdejší doby. Tato území sice byla dobyta vojensky, ale nebyla dobyta společensky. Aby Arabové, potažmo muslimové, mohli dobytá území ovládat administrativně, tak nutně potřebovali zachovat stávající uspořádání. Tato dobytá území měla de facto podobu určitého protektorátu a vládu pod patronátem muslimského vládce zajišťovali úředníci dobytého celku. Tedy křesťané anebo zoroastristé, kteří měli nejen za úkol udržovat pořádek, ale také výběr daní pro muslimského vládce. Přínos islámské nadvlády byl asi stejný jako přínos říšského protektora v Protektorátu Bohmen und Mahren. Po určitou dobu bylo nutné tolerovat křesťany, případně jiné náboženské skupiny. Vláda muslimu byla slabá a stála jen na loajalitě jimi dosazených úředníků.

Byla islámská civilizace vyspělejší než evropská? Ne, nebyla. Muslimové díky tomu, že dobyli civilizačně mnohem vyspělejší celky než byl Arabský poloostrov získali ohromné bohatství. Nejen ekonomické, ale také kulturní. Netýká se to jen území na Blízkém východě, předtím ovládaných Byzantinci a Peršany, ale také území v severní Africe, převážně v dnešním Egyptě a také Pyrenejského poloostrova, tedy území, která byla také součástí Východořímské říše. Nejvyspělejší říše tehdejší doby. Mluvíme li tedy o islámských vědách, filozofii, měli bychom spíše mluvit o dozvucích antické filozofie, antických vědách, perské matematice, římské architektuře na území ovládaných muslimy. Proč? Protože islámská filozofie stavěla na antických filozofech, překládaných do arabštiny syrskými, africkými a španělskými mnichy. Algebra je perská, číslice jsou indické, architektura je římská. Dozvucích, protože za Ummajovců a Abbasovců více než islám převládal obdiv dobyvatelů k poraženým a jejich snaha se jim vyrovnat. Tito vládci, více než islám a učení Mohameda, podporovali to, co obdivovali na Byzanci a Persii a podporovali islámské hnutí Mutazzila, což byl islámský směr založený na racionálním myšlení Aristotela a Platona. Snad nejznámějším představitelem tohoto hnutí je Averroes. Islám nám dal Aristotela? Kdepak. Aristotela cituje svatý Augustin ve svých spisech. Aristoteles byl živý v irských klášterech. Jenom Aristotela nikdo neuměl uchopit. Byl to až Averroes, islámský vyvrženec a heretik, který se se snažil dát dohromady Platona, tedy určitou abstrakci a Aristotela, tedy něco co je možné uchopit a pojmenovat. Kdo dnes z muslimů zná pojednání Averroese o Duši? Nikdo, protože to je neislámské.

Jako vyspělost islámu se uvádí Alhambra. Dokonalost a vyspělost islámské architektury. Jenomže my nevíme jak vypadala. Současná Alhambra je totiž dílo španělských králů. Původní byla kompletně přestavěna. Nicméně, přestavba proběhla na základě původních dispozic, založených na římském oblouku. V té době už v Evropě začínala mít navrch Gotika s lomeným obloukem a zatímco vrchol islámské architektury spočíval na vylepšení římských staveb kaligrafii, tak ta temná a zaostalá Evropa stavěla budovy do výše s velkými prosklenými stěnami.

Podobně tomu je s lékařským uměním. Medicína byla rozvinutá tam,kde k tomu byly podmínky. A světě div se, bylo to území kolem Středozemního moře. A to hlavně kvůli klimatu. A základem lékařské moudrosti byl Galén. Na tom nic nezměnil ani význačný lékař, stavící na Galénovi Ibn Sína. Stavěl na Galénovi přidal svoje zkušenosti. Nicméně, nikdy Galéna nepřekročil. Nepřinesl nic nového, ani nemohl. To nové byl totiž až mikroskop.

Islámská civilizace nikdy nedokázala stavět na tom co získala. Její úpadek nastal ve chvíli, kdy projedla stůl plný lahůdek. Žila z podstaty, stejně jako komunistický režim. Ve chvíli, kdy byly snědeny poslední drobky padla. Zůstal jen Mohamed.

Autor: Martin Kavka | pátek 23.2.2018 11:06 | karma článku: 44.61 | přečteno: 3187x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
Počet článků 382 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2712

                                                                                                                         

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...