Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paradox „katolíků“ protestujících proti Pražskému arcibiskupovi

Veřejná proklamace papeži na neprodloužení mandátu Dominiku kardinálu Dukovi se setkala, jak jinak, s pozorností českých médií, aniž by ovšem byl dán prostor druhé straně. Takže víme co vše je na Pražském arcibiskupovi špatné. 

Proti čemu ti „uvědomělí“ a mladí studenti protestovali? Proti sepětí trůnu a oltáře? Proti tomu, že Jeho eminence blahopřála straně Tomio Okamury ke vstupu do Parlamentu? Proti tomu, že Primas český varuje před přílivem uprchlíků a nemá k islámu takový vztah jako signatáři výzvy k papeži? Že nemá pochopení pro stejnopohlavní svazky a potraty? Že hájí nauku Církve? Že sloužil Mši za Zemana? Že se jako nejvyšší představitel Církve schází se Zemanem? Že se nechává stejně, jak se domnívají, že se chová papež František? Že jsou moderní a Dominik Duka zastává středověké názory?

Takže………..

Církev nežije ve vzduchoprázdnu. Je součástí společnosti ať už se to někomu líbí anebo nelíbí. Již od svého počátku Církev a její představitelé museli nějak komunikovat se státní mocí. Dokonce i v dobách, kdy Církev byla pronásledována Římem. Stejně tak se křesťané modlili za představitele světské moci. Ostatně sám apoštol Pavel k tomu nabádá ve svém listu. Ze spisů Apoštolských Otců, tedy prvních spisů raných křesťanů víme, že křesťané sloužili Mše za římské císaře a představitelé Církve, když měli možnost se snažili komunikovat a ovlivňovat představitele Římské říše. (18. září 2017 papež František při kázání z Domu sv. Marty zdůraznil nutnost modlit se za politiky.)

Je trochu schizofrenie protestujících proti arcibiskupovi, že tohle jim vadí a přitom se zastávají muslimů, v jejichž nauce neexistuje dělba mezi sakrálním a profánním, protože vše je z hlediska islámské nauky sakrální. Sakrální je tedy nejen prostor modliteb, ale i veřejný prostor a i vláda. Ostatně tendence k podřízení politiky státu islámské nauce už můžeme vidět  v západních zemích Evropské unie, kde muslimové jsou již významnou většinou. V Evropě podobný stav neexistoval, ani v dobách, kdy Církev měla „největší“ moc. 

Kardinál Duka se rozhodně nestaví proti přijímání uprchlíků. Varuje před přijímáním lidí, kteří nerespektují naší kulturu, náš pohled na život, demokracii. Což je docela rozdíl proti tomu říci, nechci zde žádné imigranty, uprchlíky. Kardinál se několikrát vyjádřil,že je nutné pomoci lidem,kteří naší pomoc potřebují. Což jsou i muslimové, kterým pomoc neodpírá,ale varuje před jejich přijímáním. Ostatně, když se mnozí odkazují na Kristovo podobenství o Milosrdném samaritánovi,tak by si měli uvědomit jednu věc. Samaritán si nevzal zraněneného člověka domu. Pomohl mu na místě a přemístil ho do nejbližšího hostince, kde za něj zaplatil náklady do doby než se vyléčí.Více se o něj nestaral. Nevzal si ho domů, nesnažil se jej začlenit do své rodiny. Pomohl mu, jak bylo potřebné. Co více by měl udělat? 

Protestujícím vadí, že představitel Katolické církve nejásá nad svazky stejnopohlavních partnerů. Proč by měl? To, že si někdo myslí, že vztah dvou mužů, dvou žen je stejný a má stejnou hodnotu neznamená, že to je pravda. Církevní nauka je v tomto zcela jasná. To nezměnil ani papež František, naopak, prohlásil, že svazek muže a ženy je to nejcennější. To, že Církev nejásá nad tím, že muž si vezme muže je důvodem k protestu? Tak to potom ti, co se odkazují na Krista a milosrdenství Boha by měli změnit Bibli. Nejlépe přepsat. Milosrdenství totiž není schvalovat kdejakou lotrovinu, ale také říci, ne, tohle tak není. Církev neodsuzuje homosexuály, odsuzuje hříšné chování. A ať se to někomu líbí anebo ne, tak přirozený svazek je muž a žena (sameček a samička), z kterého vznikne potomstvo. Pokud by tomu  tak nebylo, tak by neexistovala ani evoluce. 

Těm co by rádi viděli místo Dominika Duky někoho jiného vadí i jeho pohled na potraty. V tom případě by jim měl vadit i papež František,který odmítl potraty. Protože i podle papeže je početí počátkem nového života. Ano, Církev neschvaluje potraty. Dokonce podle nauky Církve schvalování potratů znamená exkomunikaci  Latae sententiae. Na tom opět papež František nic nezměnil.  A že je někdo matka samoživitelka, jak měla jedna z „katoliček“ napsáno na masce?  Tak to už opravdu není problém Církve. To by měla směřovat k otci svého dítěte. Anebo do časopisu pro ženy. Protože Církev samoživitelkám pomáhá, například prostřednictvím Charity. Ale svoje problémy si musí řešit samy. To za ně neudělá nikdo. 

A propó, když těm protestujícím tak vadí kardinál Duka, proč také neuspořádají protest proti tomu, že papež František odkopl čínské katolíky pro dobré vztahy s Čínou a hodil čínské katolíky komunistickému lvu, jako římští císaři předhazovali lvům křesťany? 

 

 

 

Autor: Martin Kavka | neděle 18.2.2018 13:06 | karma článku: 41,66 | přečteno: 1924x
  • Další články autora

Martin Kavka

Přirovnávat „sirotky“ ze Sýrie k Wintonovým židovským dětem je chucpe

V rozjitřené debatě o syrských sirotcích se začínají nějak ztrácet ty „děti“. Namísto racionální debaty se vytahují příklady z historie. Jenomže ty příklady z nedávných dějin Evropy spíše svědčí proti příznivcům přijetí.

19.9.2018 v 12:06 | Karma: 43,20 | Přečteno: 2326x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Levice se bojí úspěchu Švédských demokratů. Prý populisté a xenofobové

Ve Švédsku dnes probíhají volby, které sice nic moc nezmění ve složení vládnoucích stran, ale přesto jsou sledované, protože vzor všech socialistů a sociálních inženýrů dostává trhliny.

9.9.2018 v 13:42 | Karma: 43,42 | Přečteno: 2640x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

„Levicový humanismus“ je mnohem horší než „pravicový extremismus"

V souvislosti s demonstracemi v Sasské Kamenici se objevily zprávy, že se jedná o pravicové extremisty, neonacisty. Levicoví politici, nechtějí ani na okamžik připustit, že se nejedná o akce extrémistů, ale jde o projev zoufalství

7.9.2018 v 11:17 | Karma: 41,73 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Nikdo nechce topit „uprchlíky“ aneb demagogie podle blogera Hornera

Imigrace z Afriky a Blízkého východu do Evropy nenechává nikoho chladným. Názory mohou být různé, záleží na úhlu pohledu, politickém přesvědčení a vstupních informací.

3.8.2018 v 10:05 | Karma: 42,77 | Přečteno: 2510x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Španělé asi neznají pohádku o Smolíčkovi. Proto tam budou mít „celou Afriku“

Když před několika týdny italský ministr odmítl přijmout loď se 630 „uprchlíky“, stejně jako Malta, bylo to Španělsko, které udělalo „gesto“ a loď přijalo.

29.7.2018 v 15:45 | Karma: 43,71 | Přečteno: 2416x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky