Ministryně Izraele „Národní charakter Izraele je více než lidská práva“

16. 02. 2018 11:07:14
Další důvod, proč mnozí budou ještě více nenávidět Izrael, protože zatímco oni „nadšeně“ rozbíjí vše, co by mohlo připomínat národní stát, tak Izrael se snaží zachovat národní charakter své země.

Důvod je jediný. Nejen Židé, ale stejně tak i Němci, Češi, Rusové, Italové tvoří unikátní národní celky a stejně jako existuje mnohé co je spojuje, tak stejně tak existuje mnohé co je odlišuje. Ať už je to vnímání světa, jazyk, gastronomie, architektura apod. Tedy něco, co se snaží „evropští architekti“ nenárodních celků popřít a chtějí dosáhnout určité unifikace kultury, společenského vnímání. O něco podobného se pokoušeli již představitelé Francouzské revoluce, po nich komunisté, fašisté a nacisté. Záměr byl stejný, byť cíl odlišný. Vykořenit člověka z jeho náboženských, společenských a kulturních hodnot a když to nešlo po „dobrém“ nastoupily represe a vraždění.

Izraelská ministryně Ayelet Shaked argumentuje, že občanská práva jsou stejná pro všechny, ale nemohou být pro všechny stejná národní práva, ta mají být nadřazena univerzálním hodnotám. Nadřazenost národního práva nad univerzálními hodnotami, má zajistit, že židovský stát zůstane židovským státem aniž by byl porušen princip demokracie.

Ještě než se někteří budou snažit oponovat, že jde o nacismus v židovském podání, tak bych rád upozornil, že by si měli pořádně přečíst co ministryně spravedlnosti státu Izrael řekla a měla na mysli. Nejde jí o to, sebrat občanská práva těm, kteří nejsou Židé, tedy například Arabům, ale všichni bez rozdílu budou muset respektovat, že Izrael je židovský stát. Nešlo by tedy o to, aby se tento stát přizpůsoboval požadavkům menšin na jejich kulturní a náboženské odlišnosti a na základě toho upravoval své zákony, ale šlo by o to, že každý, kdo bude chtít žít v Izraeli by měl tuto skutečnost respektovat. Respektovat zákony Izraele, respektovat jeho kulturní, národní a historickou svébytnost. Něco podobného zde bylo již v našich zemích. Příslušníkem zemí Koruny české se nemohl stát nikdo, kdy by nevládnul českým jazykem, neuznával svrchovanost panovníka a samozřejmě, kdo se nemohl postarat sám o sebe. To jest, neměl by prostředky k obživě a nepodřídil se zemským zákonům.

A nebylo to jen v našich zemích. To, co požaduje izraelská ministryně spravedlnosti byl princip římského míru „Pax Romana“. Není to tedy nic, co by mělo něco společného s nacismem, jak se budou mnozí „domnívat“. Každý v Římské říši mohl uznávat své náboženství, svoje kulturní zvyky, ale pod podmínkou, že bude dodržovat Římské zákony a mezi jiným i císaře jako boha na zemi. Což byl například pro křesťany problém a vedlo to k jejich pronásledování, přestože například židé v tomto problém neměli, protože Judea se svým náboženstvím byla právním a svébytným náboženským celkem v rámci Říše, dokud Židé respektovali římskou moc. Ale i po vyhnání Židů z Judee bylo jejich náboženství náboženstvím Římem uznaným, při respektování zákonů Říma. „When in Rome, do as the Romans“. Když jsi v Římě, chovej se jako Říman.

A to je přesně to, co by si měli všichni ti nadšenci z rozmanitosti kultur uvědomit, když argumentují, že musíme respektovat náboženské a etnické menšiny, že jde o jejich práva. Nejde. Pokud přijde někdo do Evropy, tak by měl především respektovat zákony zde platné. Pokud sem někdo přijde a chce zde prosazovat svoje zvyky a žít svým způsobem života, tak otázkou je, proč nezůstal doma. A vzhledem k dávné historii; I když do Římské říše proudili lidé z jiných koutů tehdejšího světa, tak proto, že se chtěli nejen podílet na římském bohatství, ale také žít jako Římané.

Ostatně na požadavku respektování kulturních, náboženských, jazykových a legislativních zákonech hostitelské země není nic nacionalistického. Nacionalismus z toho dělají ti, kteří sami nejsou schopni tohle respektovat, Ti, kteří vidí odlišnosti u příchozích a rádi by, aby ostatní tyto odlišnosti respektovali i za cenu, že se vzdají části toho, co vytváří jejich vlastní jedinečnost.

Třeba křížů na blbém letáku nějakého supermarketu.

Autor: Martin Kavka | pátek 16.2.2018 11:07 | karma článku: 41.87 | přečteno: 1995x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 19.11 | Přečteno: 365 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 572 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 931 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.12 | Přečteno: 766 | Diskuse
Počet článků 382 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2712

                                                                                                                         

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...