Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Eliminovat Ortel je jen vyvrcholením snah o čistou kulturu pane Hornere

Bloger Horner napsal dva články, kde se snaží ukázat a dokázat, že kapelu Ortel je nejlepší zakázat, zadupat do země a její fanoušky tak nějak v kontextu všeho poslat do převýchovných táborů. 

Protože dle dotyčného blogera nezáleží na tom, že texty skupiny Ortel nejsou rasistické anebo nedejbože neobsahují neonacistické prvky. Stačí, že její hudební produkci navštěvují lidé, kteří vyznávají „neonacismus“ , případně rasismus a podle posouzení, sice subjektivního i xenofobii. Kdo to posoudí? Přeci někdo, kdo je pokrokový, plný vše obepínající lásky ke všem a ke každému, mimo těch, kteří nemají jeho vidění světa. Jako třeba pan Horner.

Nechci posuzovat hudební produkci skupiny Ortel ze žádného hlediska. Tudíž ani politického, uměleckého, případně genderového, jak je dnes v módě. Jejich skladby jsem slyšel, asi jako každý, ale tím to končí. Není to můj šálek kávy, ale pro rebelující a nudící se mládež to může mít stejný půvab, jako pro nás měly skupiny jako Visací Zámek, Jasná Páka, Brutus, nebo Žabí Hlen. Nemluvě o pozdějších kapelách jako byl Orlík, Psí vojáci a další. Prostě jsou kapely, které nemusí být nijak hodnotné, ale osloví a je opravdu jedno, jestli dotyčný má vyholenou hlavu anebo chodí v obleku za desítky tisíc korun.

Pan Horner se ohání kulturou. Jakou? Co je to kultura a kdo určuje, která kultura je ta správná a která špatná? Babička z Valašska bude mít na kulturu jiný pohled, než vegan z Prahy, stejně jako jinak si bude představovat kulturu profesor dějin umění a jinak vysokoškolsky vzdělaný ajťák s jointem. Všechny tyhle pohledy dohromady vytváří určité kulturní prostředí. Tedy prostředí, které je ovlivňováno pohledem deseti miliónu lidí v tomto státě, ovlivňováno vzděláním a prostředím v kterém člověk vyrůstá. Osobně na rozdíl od pana Hornera si netroufám nejen definovat co je to skutečná kultura, ani co to je kulturní nedostatečnost jak píše ve svém článku.

Pokud podle pana Hornera je problém, že na vystoupení skupiny chodí „divní“ lidé, které on zařadil do škakulky neonacisté, čímž se ukazuje, že v písních skupiny Ortel nacházejí duchovní potravu, tak bych rád upozornil na skutečnost, že Adolf Hitler miloval skladby a opery Richarda Wágnera, že Kat českého národa Reinhard Heydrich miloval skladby Beethovena, či Vivaldiho. Svědčí to podle logiky pana Hornera, že Wagner či Beethoven jsou nežádoucí? Pak by si ovšem měl uvědomit, že například Óda na radost je neoficiální hymnou Evropské unie. Ovšem to je chyba. Heydrich a nejen Heydrich, ale další nacisté v Beethovenovi, tím, že poslouchali jeho skladby, nacházeli duchovní potravu. Tohle snad ani nemůže myslet vážně.

Pan Horner by si měl uvědomit, že všechny hudební skupiny reagují na určitou poptávku a orientují se k určité skupině posluchačů. Kdyby trochu znal hudební dějiny, tak by si možná vzpomněl na Sex Pistols. Kapela, která mě nikdy nic neříkala a která dnes většině lidí nic neříká. Přesto ve své době budila kontroverze větší než dnes Ortel u nás a čím více byla zakazována, tím byla populárnější. Podobně tomu bylo s hudebními skupinami u nás za komunistů. Z mého hlediska byly mnohé na stejné úrovni jako Ortel, přesto se z nich nakonec staly pro mojí generaci, díky zákazům, kultovní skupiny. A protože to bylo moje mládí, tak přes jejich „nekvalitu“ tyto kapely si dodnes občas rád poslechnu.

Pan Horner údajně vystudoval teologii na Husitské teologické fakultě. V tom případě by měl znát příběh Adama a Evy. Tento příběh, pokládaný z teologického hlediska za počátek úpadku lidstva má v sobě poselství, které je platné i dnes. Zakázané ovoce nejvíce chutná. Protože, proč je to zakázáno? Netají nám někdo něco? Co se za tím zákazem skrývá? Protože pokud se lidem něco zakazuje, tak se jím bere svoboda rozhodnutí a je na člověku samotném, aby zhodnotil co je dobré a co zlé. Bůh chtěl pro člověka dobro a člověk si toho nevážil, tak Bůh dal člověku svobodu, aby sám poznával dobré i zlé.

Jestliže Bůh dal člověku svobodu poznání a rozhodování jakým směrem se vydá, tak kdo má právo tuto svobodu člověku brát pane Hornere? Zatím si to dovolili jen nacisté a komunisté. Tedy lidé, kteří jsou Vám údajně trnem v oku, ale podle Vašich posledních dvou blogů jako byste s nimi splynul ve stejné vlně. 

Odkazy na články blogera Hornera:     1 a

Autor: Martin Kavka | pátek 1.12.2017 15:21 | karma článku: 44,47 | přečteno: 2730x
  • Další články autora

Martin Kavka

Přirovnávat „sirotky“ ze Sýrie k Wintonovým židovským dětem je chucpe

V rozjitřené debatě o syrských sirotcích se začínají nějak ztrácet ty „děti“. Namísto racionální debaty se vytahují příklady z historie. Jenomže ty příklady z nedávných dějin Evropy spíše svědčí proti příznivcům přijetí.

19.9.2018 v 12:06 | Karma: 43,20 | Přečteno: 2326x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Levice se bojí úspěchu Švédských demokratů. Prý populisté a xenofobové

Ve Švédsku dnes probíhají volby, které sice nic moc nezmění ve složení vládnoucích stran, ale přesto jsou sledované, protože vzor všech socialistů a sociálních inženýrů dostává trhliny.

9.9.2018 v 13:42 | Karma: 43,42 | Přečteno: 2640x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

„Levicový humanismus“ je mnohem horší než „pravicový extremismus"

V souvislosti s demonstracemi v Sasské Kamenici se objevily zprávy, že se jedná o pravicové extremisty, neonacisty. Levicoví politici, nechtějí ani na okamžik připustit, že se nejedná o akce extrémistů, ale jde o projev zoufalství

7.9.2018 v 11:17 | Karma: 41,73 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Nikdo nechce topit „uprchlíky“ aneb demagogie podle blogera Hornera

Imigrace z Afriky a Blízkého východu do Evropy nenechává nikoho chladným. Názory mohou být různé, záleží na úhlu pohledu, politickém přesvědčení a vstupních informací.

3.8.2018 v 10:05 | Karma: 42,77 | Přečteno: 2510x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Španělé asi neznají pohádku o Smolíčkovi. Proto tam budou mít „celou Afriku“

Když před několika týdny italský ministr odmítl přijmout loď se 630 „uprchlíky“, stejně jako Malta, bylo to Španělsko, které udělalo „gesto“ a loď přijalo.

29.7.2018 v 15:45 | Karma: 43,71 | Přečteno: 2416x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Znepokojivá čísla. Každý druhý Alžířan žijící v Německu je podezřelý ze zločinu

23. dubna 2024  14:18

Premium Německé úřady zveřejnily znepokojivé kriminální statistiky: podle nich tvoří podezřelé z trestných...

Pošli peníze pro hladové děti, máš 5 sekund, vydírali muže kvůli erotickému videu

23. dubna 2024  14:15

Policisté na Ostravsku vyšetřují případ, kdy se obětí internetových vyděračů stal invalidní...

Meningokok zabil malé dítě. Zvažte očkování, vakcínu hradí stát, radí odborníci

23. dubna 2024  14:12

Smrtící meningokoková bakterie, které podlehne každý desátý nakažený, se od covidu objevuje v Česku...

Problémy ve zdravotnictví se nevyřeší dalším přidáváním peněz, míní premiér

23. dubna 2024  14:02

Problémy českého zdravotnictví se podle premiéra Petra Fialy (ODS) nevyřeší jen dalším přidáváním...

  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky