Kouříš? Piješ? Souložíš? Pak jsi vyvrhel!

13. 11. 2017 15:18:45
Dozorci nad lidským zdravím se zcela určitě radují. Prošel zákon, který zakázal kouření v restauracích a veřejných prostorech. Omezil prodej alkoholu na akcích, kde se vyskytují děti. Zatím neřeší radovánky vedoucí k početí dětí

Zcela úmyslně neřadím restaurace do veřejného prostoru, protože to veřejný prostor není. Je to soukromý prostor, kde zákazník, při vstupu do tohoto prostoru uzavírá smlouvu, kde akceptuje podmínky dané majitelem, či provozovatelem. Nelze, aby zákazník poroučel majiteli, jaké služby a za jakých podmínek má provozovat. To je věc, kterou aktivisté, kteří bojují proti kouření nechtějí slyšet. Mám, pocit, že jim nejde ani tak o to, aby se nekouřilo, jako spíše prudit, nařizovat a léčit si vlastní komplexy.

Podobně to je se starostí těchto aktivistů o zdraví personálu. Pokud se číšník, barman, servírka, barmanka rozhodli pracovat v kuřácké restauraci, baru anebo herně, tak se tak rozhodli svobodně a svědomím, že nastupují do zaměstnání kde jsou hosté kuřáci. Dobrovolně přistoupili na to, že budou pracovat v prostoru, kde může být jejich zdraví ohroženo a to nepočítám, že většina těchto lidí jsou také kuřáci. Pokud bychom postupovali podle těchto aktivistů, tak bychom měli zavřít chemičky, textilní továrny, betonárky, případně obalovny asfaltových směsí, kde ohrožení zdraví je mnohem větší než v restauracích s ventilací. Argumenty, že v restauracích by pak mohli podávat zkažené jídlo jsou liché a to vzhledem k tomu, že zákazník na rozdíl od dobrovolného vstupu do kuřáckého prostoru, je v tomto případě nedobrovolným konzumentem potravin ohrožujících jeho zdraví, na což pamatují nejen hygienické předpisy, ale také zákon o obecném ohrožení.

Buď jak buď. Zákon prý plní svůj účel. Jenomže není jisté zda v tom pozitivním. Jen ve Valašské Meziříčí skončilo anebo končí osm restaurací. Bavorský dvůr, U draka, U dráčka, Valašská šenk, Fénix, Kampaňola, Rychlík, ES bar. Další omezily a omezují svojí provozní dobu. Orion a bary patřící do skupiny Bonver. Tím jsou zrušena pracovní místa pro minimálně 40 lidí. Nehledě na to, že stát si může odepsat odvody na daních z těchto podniků. Podle různých deníků se po zákazu kouření snížil počet infarktů, což je v rozporu s tím, co říkají tabákové firmy, podle kterých je spotřeba na stejné úrovni jako před zákazem kouření. V těchto dvou tvrzeních je trochu rozpor. Ale není mojí věcí, abych soudil.

Pivovary hlásí snižování spotřeby točeného piva a zvyšování prodeje láhvového. Což má logiku, když restaurace zanikají a štamgasti mizí. Na druhou stranu se hlásí, že restaurace prosperují a zvýšil se jim počet zákazníků. Ty zaniklé nikoho nezajímají a také proč? Není to atraktivní. Hlavně proto, že ty prosperující restaurace mají zákazníky z těch restaurací, kde se vařilo, ale jinak byly kuřácké a úbytek hostů je zlikvidoval. Tito zákazníci kuřáckých restaurací, co tam chodili na oběd, se logicky na obědy přestěhovali do restaurací co zůstaly. To je fakt terno. Zlikvidovat restaurace a na těch zbylých ukazovat prospěšnost zákona proti kouření. Hlavně, že cíl byl splněn.

V USA v době prohibice vznikaly tisíce tajných podniků, kde se naléval alkohol. Vydělávala na tom mafie a alkohol začělávala na tom mafie a alkohol začali pít i ti, kteří nikdy předtím alkohol nepili a to jen na protest omezení svobody člověka. Protože k té svobodě patří i dobrovolně si likvidovat zdraví.

Nemohu si pomoci, ale za chvíli přijde na přetřes i sex. Ostatně akce #Metoo, ledacos naznačuje. Osobně mě nepohoršuje, když mě žena chytne za zadek a také z toho nemám trauma. U některých žen to ovšem problém je a jak řekla italská filmová hvězda Gina Lollobrigita, ve většině případů se jedná o zviditelnění. K čemu to povede? Že muži se budou bát dvořit ženám? Jako muž samozřejmě obdivuji krásné ženy, lichotím. I tohle už začíná být problém. Nicméně, je docela záhadné, že všechny ty ženy si po x letech vzpomenou, že vlastně byly zneužity. Nejsem schopen si zapamatovat všechny informace, ale někdy kolem roku 2000, vyšel v amerických novinách rozhovor s jedním producentem, který řekl, že začínající herečky samy nabízejí sex, jen proto, aby získaly filmovou roli.

Sám si vzpomínám jak v roce 1992 byl jeden voják v Kaplici obviněn ze znásilnění od dívky co čekala dítě. Málem skončil ve vězení, než se ukázalo, že dotyčná čekala dítě a nevěděla s kým a tak si vymyslela znásilnění.

Tím nepopírám co se mnohým ženám stalo, ale je směšné, že za chvíli nebudu moci dát ženě přednost, aby to nebylo znakem mužské nadřazenosti a šovinismu. A ptám se, jsme ještě normální společnost?

Autor: Martin Kavka | pondělí 13.11.2017 15:18 | karma článku: 39.67 | přečteno: 1829x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.96 | Přečteno: 554 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.77 | Přečteno: 928 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 939 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 473 |
Počet článků 382 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2712

                                                                                                                         

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...