Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Zasloužená karma. :-)R^

2 0
možnosti
Foto

Dovoluji si pane Kavko natáhnout do diskuse příspěvek mého známého, který má o Peroutkovi a situaci před II. světovou válkou podstatně větší znalosti, než my dva dohromady.

Cituji:

"Napsal jste mu to Jaromíre správně, Kavka pouze slovíčkaří. My tomu říkáme, že sofistikuje, mnoha slovy se snaží zamlžit podstatu věci. Navíc je neználek, židé nebyli jen mezi komunisty, oni byli ve vedení skoro všech stran, vyjma snad lidovců či stran křesťanských. Takže spojovat je s komunismem je nonsens.

V diskuzi má velmi dobrou poznámku Otto Černý, když poukazuje na to, že židovské banky poskytovaly Hitlerovi peníze na zbrojení, na což Kavka kontruje, že tehdy ještě svět nevěděl ... jak nevěděl? Bankéři jistě velmi dobře věděli, co je pan Hitler zač. Ostatně, již v březnu 1933 vyhlásili židé ve všech významných světových listech válku Německu (obchodní, požadovali sankce, bojkot německého zboží, na což nacisté kontrovali dvoudenním bojkotem židovských obchodů v Německu). Kavka

reaguje sofistikovanými bláboly.

U Jesenské byste měl zdůraznit, že ona i v těch zlých časech se nikdy ani stínem nesnížila ke kolaboraci či podlézání Němcům, nýbrž naopak vyzývala k odporu a kritizovala všechny, co Němcům podlézají. Vyniká to právě vedle těch Peroutkových článků. Je pravda, že kdysi se o ní hodně psalo, ale to bylo zásluhou Goldstückera a jeho příznivců, kteří byli celí pryč z toho, že se "muchlovala" s jejich guru Kafkou (ne Martinem, ale Franzem). Dnes už ale po ní skutečně pes neštěkne."

2 2
možnosti
PU

P14e89t19r 47U43h42e45r

3. 9. 2016 23:23

Toho tvého známého bych chtěl vidět, petříku, co je to za přízrak, že nemůže diskutovat? Asi hodně sprostý přízrak.

2 1
možnosti

"Myslím, že jednou bude poměr k židům přezkoumáván se značným lomozem i v Rusku, kde procento židů na vedoucích místech je nadměrné."

http://www.pritomnost.cz/archiv/cz/1939/1939_22_2.pdf

Peroutka po Mnichovském diktátu o vztahu k Německu a Němcům:

"Nový poměr k Německu" Přítomnost 29/12/1938

"Zachováme slib loyality k Německu právě tak, jak jsme chtěli zachovat své spojenecké smlouvy. Po stránce věrnosti danému slovu, s námi nejsou špatné zkušenosti. ... Zde se otvírá pro naši zahraniční politiku pole positivní součinnosti s Německem: ... Náš poměr k Německu může býti docela dobře založen na úpřimnosti, a není při tom nutno předstírat nic, co necítíme. ... My můžeme Němcům beze vší přetvářky a beze vší lsti a se zachováním důstojnosti vyložit, že náš vlastní zájem nás vskutku vede k spolupráci s nimi."

http://www.pritomnost.cz/archiv/cz/1938/1938_29_12.pdf

1 1
možnosti

Peroutka koketoval s antisemitizmem, ac nerekl bych primo, ze jim byl fascinovan. To lezeni do zadku Nemecku brzy po Mnichovske zrade... pardon, takove chovani je pro me moralni bahno. Ale clovek muze udelat chybu, a myslim, ze pan Peroutka si to podle jeho pozdejsiho chovani uvedomil. Lide chyby delaji, dulezite je se z nich poucit. Asi tak bych to videl. Zeman navzdory vsemu Peroutku vsude podava jako vzor novinare a kvuli poukazani na jeho nejake chybky, selhani je modlari, kteri jej davaji na misto boha, napadan. Se divim pane Kafko, ze se k nim jako krestan pridavate.

1 1
možnosti

Díky za poctivý a přínosný článek. Je mezi námi příliš mnoho zmetků, kteří si poctivých novinářů neváží. Avšak i kdyby po nich plivali sebevíce, nikdy jim nebudou sahat ani ke kotníkům!

:-)

4 0
možnosti
Foto

Vzhledem k tomu, že můj článek získal podstatně vyšší karmu, než tento článek pana Kavky, tak zřejmě dle Vás bude většina "zmetků" občany našeho národa.

Jen se zeptám?

Kdo je podle Vás poctivým novinářem?

Je to Ferdinand Peroutka, o němž se soudce Novosad v rozsudku vyjádřil, že Peroutka ve svých článcích použil i vyloženě rasistické obraty jako "cizí látka" a "otrava z židovského elementu" a stereotypy o tom, že bohatí Židé ničili Německo a Rakousko, nebo Julius Fučík, který se nikdy k ničemu takovému nesnížil?

Je to tedy dle Vás Peroutka, který přežil nacistickou okupaci, nebo Julius Fučík, který byl německými nacisty popravený?

1 7
možnosti
Foto

Tak teprvá teď jsem se dostal k onomu článku, který pan Petřík považuje za důkaz Peroutkova antisemitismu. Přečetl jsem si jej a mohu směle prohlásit, že tento článek má k antisemitismu dále, nežli já k antikomunismu, a to při mém radikálním názoru na tuto zločineckou ideologii, je už skoro zázrak.

Peroutka se zamýšlí nad tím, proč v Německu vzniká protižidovská averze a proč je tam antisemitismus přítomen. A uvažuje vcelku logicky. On neříká svůj postoj. On jen spekuluje, proč, z jeho pohledu byla situace taková jaká byla. To není antisemitismus, to je žurnalistika. Pokud bychom chtěli jít do důsledku, pak na základě mudrování pana Petříka, který má mimochodem sám máslo na hlavě, bychom mohli obvinit s propagace nasizmu například herce Gunnara Gunnar Möllera, protože stvárnil Hitlera.

10 0
možnosti
Foto

Nevysvětlujte to mně, ale soudci Novosadovi.

Podle něj Peroutka ve svých článcích použil i vyloženě rasistické obraty jako "cizí látka" a "otrava z židovského elementu" nebo stereotypy o tom, že bohatí Židé ničili Německo a Rakousko.

Dohledejte si to laskavě. Odkazy máte v mém článku.

To, jak si vnučka Ferdinanda Peroutky naběhla u soudu, dokazuje i její reakce, kdy výroky soudu označila za větší urážku než výroky prezidenta, a zvažuje proto dovolání.

1 4
možnosti
JK

Když "se" propírá Peroutka, který žil v době, v které žil - a pamětníků je pramálo - mohla by jako paralela posloužit doba, kterou už pamatují i diskutéři, to je jiná totalita, ta komunistická... zamyslete se, vy kritici pana Peroutky.

4 0
možnosti
Foto

A že si nikdo nevzpomněl na 60. výročí zahájení vydávání časopisu Dnešek.

0 1
možnosti
Foto

Moc se mi líbí tvrzení "já být na jeho místě ...". Posuzovat člověka na základě několika článků bez znalosti všech okolností je diletantské. Kde máte hradní posluhové důkazy, že donášel na sousedy, kradl nebo prováděl další kolaborantskou činnost. Kolik z vás by se na jeho místě zachovalo lépe? Kopat do mrtvého, může jen zbabělec. A to kopání co provedl "prezi-dent" a jeho ovečky bylo a je nechutné. Pan bonmot narazil a místo chlapské omluvy jen další lže. Ať se třeba postaví uprchlíkům tváří v tvář a řekne jim, že je tady nechce. Z bezpečí královského sídla se to mluví, to je fakt ukázka karakteru.

8 0
možnosti

Co jsme si zvolili, to máme!

1 0
možnosti
RJ

No, našel jsem si ten Peroutkův článek, přečetl a jako velký přítel a příznivec Izraele (jsou to naši nejlepší spojenci s boji s islámem) musím konstatovat, že je to už hodně za hranou... Mimochodem, o nějakém spojení židovství s marxismem tam není ani slovo. Já jsem jinak, Martine, Váš příznivec, ale tady se neshodneme...

2 1
možnosti
JR

J11a68r74a 51R74a55n49k

2. 9. 2016 21:13

Diky a karma, mam spoustu mezer, i kdyz jsem obcas poslouchala rodice o cem se baviR^R^

6 0
možnosti
MS

Souhlas, všiml jsem si další silné věty mezi řádky v závěru článku: "Židovské matky u nás teď pláčou, když se jim rodí děti."

1 0
možnosti
  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky