Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Souhlas a karma, dobře sepsáno. Akorát je tam trochu moc uvozovek.

Uznávám, že je offtopic, ale to heslo, že nepřítel mého nepřítele je můj přítel, mi připomnělo jiného pragmatika. Papež Pius XII se druhou světovou válkou promlčel. Neprotestoval proti nacistické genocidě Židů ani východních Slovanů na Ukrajině a Rusi ani proti ustašovské genocidě pravoslavných Srbů ve fašistickém Chorvatsku. Když byla otevřena druhá fronta na západě, zhroutil se. Jeho sen, že nacisté zlikvidují Rusy i s bolševismem a pravoslavím a jejich spojenci ostatní pravoslavné křesťany, se rozplynul. Bylo mu jasné, že špinavá práce, kterou ve prospěch vatikánského spolku měl vykonat Hitler, je vážně ohrožena.

Když byl Hitler a jeho spojenci poraženi, mnoho nacistických a fašistických válečných zločinců se skrývalo v klášterech v Rakousku a Itálii a Vatikánem jim bylo posléze umožněno uprchnout z dosahu soudů. Vatikánská diplomacie vyjednala faktickou beztrestnost pro řadu z nich. Američané se například nechali přesvědčit, že zatknout Ante Paveliče, strůjce atentátu na jugoslávského krále a genocidy statisíců Srbů, by byla strategickou chybou, která by nahrála Sovětům. Ačkoliv ho měli na dosah, nechali ho být a dožil ve frankistickém Španělsku. Z toho je myslím jasné, kdo byl spojencem Vatikánu ve druhé světové válce. Nacisti a fašisti. Otevřeně to z nejvyšších míst nikdy deklarováno nebylo, ale mlčení je souhlas, nebo ne?

Takže když čtu na blogu katolíka o cynismu v řadách jinověrců, nemohu si nevzpomenout na tu anekdotu o třísce a břevnu.

3 0
možnosti
Foto

Kdyby byla v Turecku demokracie, již dávno by tam byl podobný režim jako v Íránu.

0 0
možnosti

Turecká společnost je rozpolcená na městské sekulární, liberální a vzdělané "Evropany" a silně islamistický venkov. Pokud odřízneme Turecko od Evropy, pak ponecháme proevropskou část společnosti napospas islamistům.. Turecko by se v tom případě stane místní velmocí orientovanou na islámský svět. Myslím, že se rozhoduje o odkazu Atatürka, buď na něj Turecko naváže, nebo naváže na předkemalovskou arabskou kulturu.. Já se klonim ke Kemalovu odkazu jako odkazu významného bojovníka proti islámu.. i když to lehké nebude..

0 0
možnosti

P83e12t97e49r 32S10m17r89e53k

19. 10. 2014 14:55

Problém je, že ľudia ktorý Turecko teraz riadia, sú náboženský fanatici sami o sebe  !

0 0
možnosti

Připomeňme si rovněž velmi bolavé místo v tureckých dějinách - genocidu Arménů, která probíhala od roku 1915 až do 30. let.

1 0
možnosti
Foto

Další problém, za který navíc může rozhodujícím dílem náboženství.

Muslimští Turci a křesťanští Arméni. Ve jménu svých Bohů se lidé zabíjeli v minulosti, současnosti a budou se zabíjet i v budoucnosti.

Nyní to vidíme na Ukrajině, kdy se prokyjevští katolíci podíleli na rozpoutání války proti pravoslavným křesťanům na východě Ukrajiny.

0 0
možnosti

Geograficky do Evropy patří částečně, to je asi tak všechno.

0 0
možnosti

Vždy mi bylo záhadou, proč Turecko má vstoupit do  EVROPSKÉ unie, když je na hranici Asie a Evropy. Evropskou mentalitu vůbec nemají.

0 0
možnosti
Foto

Když Turkům jsou bližší Islamisté z IS než Kurdové.

A západ svržením Saddáma Husajna a nesmyslnou podporou Asadových odpůrců si IS přímo vypěstoval.

Takže za současný stav v Sýrii a Iráku může pouze Západ a ne Turci. Ti se přizpůsobují situaci, hájí svoje zájmy a kvůli neuvěřitelné hlouposti Západu se nechtějí nechat zatáhnout do války, kterou nerozpoutali.

Buď to Západ z nějakého neznámého důvodu dělá schválně, nebo jsou jejich vedoucí politikové postiženi kolektivní ztrátou soudnosti a rozumu.

1 0
možnosti

Celkem souhlas, ale Kurdů je cca 30 milionů, žijí na území čtyř států a jejich snaha o samostatný stát absolutně nikoho nezajímá desítky let.

Současný turecký pragmatismus je docela pochopitelný, ale zásah proti Kurdům je hodně nad rámec podlosti.

A k vaší poslední větě: já bych si tipnul, že je to tak 1:3.

0 0
možnosti

Kus Turecka do Evropy patri. Pisou to v mapach.

0 0
možnosti
  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky