Přirovnávat „sirotky“ ze Sýrie k Wintonovým židovským dětem je chucpe

19. 09. 2018 12:06:46
V rozjitřené debatě o syrských sirotcích se začínají nějak ztrácet ty „děti“. Namísto racionální debaty se vytahují příklady z historie. Jenomže ty příklady z nedávných dějin Evropy spíše svědčí proti příznivcům přijetí.

Na rozdíl od mnohých si nemyslím, že Češi, Moravané a Slezané jsou lidé, kteří nechtějí pomáhat. Naopak, stačí se jen podívat kolik lidé dají na dobročinné účely třeba během Tříkrálové sbírky, během akcí nadace Světluška apod. Ani si nemyslím, že lidé České republiky mají negativní vztah k imigrantům a jsou necitelní k potřebám druhých. Že se najdou výjimky? Ale jistě, jako všude. Žiji ve ValMezu, tedy lépe řečeno, kousek od ValMezu, kde žijí Vietnamci, Ukrajinci, Romové, Poláci, Slováci, Alžířané, Syřané a kde jsme měli černošského doktora, který pracoval v místní nemocnici a byl velmi oblíben, zvláště u valašských stařenek. Máme zde syrskou restauraci na Králově ulici a alžírskou na Mostní. Máme zde Alžířana, který provozuje obchod s obnošenými oděvy. Dokonce zde máme Marokánce, který provozuje Pizzerii Casablanca v Poličné. Ideální stav, že? Vlastně jediné problémy jsou s místními Rómy, kteří ve skupinách, zvláště po ránu, šikanují návštěvníky Nonstopů a okrádají je. Ne všichni, máme zde i Rómy, kteří pracují a jejich děti chodí řádně do školy.

Takže v čem je problém? Problém je v ideologickém a citovém nátlaku. Něco podobného jako byly reklamy neziskovek pod patronátem OSN v televizi, kde bylo sdělováno, že nedáš-li stovku, tak zemře jedno africké dítě hlady. Tedy ono to bylo sofistikovanější ve stylu „dej peníze, zachráníš jeden dětský život“. Jeden by skoro zaplakal a otevřel peněženku, vyházel z mrazáku maso a začal jíst kořínky a kávu si dělal jen z Cikorky, pořídil si zemljanku, jen proto, aby necítil vinu, že se má lépe. A občas se někdo zeptá a proč se mám starat o cizí, když zde je také hodně problémů? Jak je možné pomáhat druhým, když nejsme schopni pomoci vlastním? Může člověk, který sám neumí řešit své problémy, pomáhat s problémy druhým? To ať si každý vyřeší v sobě.

Můžeme se dočíst, jak „děti“ v táborech páchají sebevraždy. Jak se jim špatně daří a jak špatně snáší život v utečeneckých táborech. Ostatně to je i argument paní Šojdrové. Zvláštní. Před několika měsíci říkala toto. „„Musím ale říci, že je o ně postaráno dobře. Jsou v bezpečných zónách, chodí do školy apod. Objevují se určité problémy specifické pro jejich situaci, jako je určování věku, otázka případného slučování rodin, problém „falešných příbuzných“ apod. Zatím se ale daří situaci zvládat díky obrovskému nasazení pracovníků v táborech a organizací, jako jsou UNHCR a IOM. To vše ale za předpokladu, že se počet dětí - azylantů masivně nezvedne“ uzavírá Šojdrová.

To bylo v dubnu letošního roku, ale podle paní Šojdrové je najednou změna? Změna nejspíše nebude v těch táborech pro utečence, ale spíše v myšlenkovém obratu paní poslankyně. Proč nepřeměnit reálná fakta na virtuální a vytvořit neexistují problém? Otázka je v čí prospěch.

Nejen v diskuzích, ale také v článcích v médiích se můžeme dočíst, že Sir Winton zachraňoval děti. Dokonce se můžeme dočíst, kde tyto, dnes už ne děti, podporují iniciativu paní Šojdrové. Řekl bych, že tato argumentace je neúctou k Židům, kteří zahynuli v koncentračních táborech. Sir Winton zachraňoval židovské děti před nacistickým režimem. A to v době, kdy již byli známy plány na eliminaci Židů, byť ne na jejich likvidaci. Kdy probíhala perzekuce Židů a na nacisty obsazených územích platily diskriminační zákony a odstavení Židů z veřejného, politického a ekonomického života. Jsou ve stejné situaci jako židovské děti? Rozhodně ne. Nic takového jim nehrozí, nikdo je nepronásleduje a nikdo se je nesnaží zlikvidovat a eliminovat v jejich rodné zemi.

Další argumentační nedostatek ohledně Sira Wintona a jeho dětí je v tom,že před před osmdesáti lety Židé a jejich děti utíkali před nacismem. Dnes Židé také utíkají z Evropy, ale ne před levicovými fanatiky, ale před muslimy. A židovské děti jsou dnes v Evropě šikanovány muslimskými dětmi.

Mimochodem, jeden svatý Katolické církve, Filip Nero, chtěl odejít do Indie, nejen šířit křesťanství, ale také pomáhat. Neodjel, nemohl, nedostal povolení a tak se začal věnovat římským dětem, které žily na ulici. Když nakonec po letech povolení dostal, tak, řekl. „Moje Indie je tady“.

A o tom všem to je. Ten, kdo přejde bezdomovce u Kauflandu s opovržením, chce najednou spasit Svět. Bezdomovci nedá ani korunu, ale po ostatních bude žádat, aby přispěli na jeho sen zachránit druhé.

Autor: Martin Kavka | středa 19.9.2018 12:06 | karma článku: 43.20 | přečteno: 2255x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
Počet článků 382 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2712

                                                                                                                         

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...