Komentátor Fendrych se mýlí; Ne – přijmutí imigrantů není o nelidskosti, ale o principu

23. 07. 2018 16:16:44
Mohla by to být zábava číst články levicových komentátorů jako je pan Fendrych anebo Moláček, kdyby dotyční pánové nemysleli svoje názory vážně a jako normativní a kdo nesdílí jimi vytyčenou normu, tak je agent Kremlu

Je to vlastně pořád stejné. Levicoví novináři mají pocit, že hlásají myšlenky, které spasí lidstvo a nejen novináři, ale také mnozí politici, hlavně ti rudozelení. Pojmy jako liberalismus, liberální si zprivatizovali pro sebe, přičemž pod těmito pojmy je dnes možné si představit levicové experimenty a sociální inženýrství. Konzervatismus, náležející k pravicové politice je pro ně sprosté slovo a tradiční konzervativec by pro ně byl nejspíše „fašista“. Což je vlastně na jednu stranu „veselé“, protože zakladatel fašismu Benito Mussolini byl vyloučen ze socialistické strany , pro svoje radikální levicové názory a po svém vyloučení prohlásil"„Myslíte, že se mě můžete zbavit, ale uvidíte, že se vrátím. Jsem a zůstanu socialistou a moje názory se nikdy nezmění. Mám je v krvi.“

Komentátor aktualne.cz Martin Fendrych je známý tím, že neustále kritizuje každý názor, každé rozhodnutí odmítající imigraci ze zemí Blízkého východu a Afriky. Kdy kritizuje každého, kdo nesouhlasí s mnohými nařízeními Evropské unie. Mnohdy to vypadá, že to není ani proto, že sám by byl nadšen pro vše, co EU a některé evropské státy dělají, ale jen tak z principu. Naposledy ve svém článku z 16.7.2018 zkritizoval rozhodnutí Andreje Babiše nepřijmout ani žádného z 450 „uprchlíků“ z lodí, které je přivezly k břehům Itálie a odmítnutí žádosti italského premiéra, aby se země EU o část těchto „uprchlíků“ postaraly a ve stejném duchu pokračuje ve stylu, že toto rozhodnutí dělá z naší země zemi lidí neochotných pomáhat i tam, kde je to potřeba, třebas přiznává, že je třeba se bránit pašerákům, ale.............?

Pak ovšem pokračuje v apelu na humanitu a lidskou solidaritu; Evropské, humánní, obyčejně lidské, je lidem v těžké nouzi (na moři a zcela bez prostředků) pomoct. Těch 450 se v těžké nouzi nachází. Ano, je nutné bránit pašerákům, aby vysílali vraky a nafukovací čluny s uprchlíky na moře (tisíce migrantů už takhle zemřelo), ale když už k nám, do EU, přijedou, nemůžeme je utopit jako koťata.

Jenomže ono nejde o to, že by někdo ty lidi chtěl utopit. A navíc jak podsouvá, ti lidé na moři nejsou v těžké nouzi a bez prostředků. Jak uvedl jeho domovský server aktualne.cz 20.5.2017 na šesti stech lidech vydělali převaděči v osm set tisíc až milion dolarů a podle stejného článku jen v roce 2015 podle stejného článku s odkazem na Europol vydělali pašeráci 4–6 miliard dolarů, popravdě, to je výdělek slušně velké nadnárodní společnosti. Což asi pašeráci jsou, pašují lidí bez ohledu na státní příslušnost. Jenomže kde není poptávka, není ani nabídka. A kdo nic nemá, tak pašerákům těžko zaplatí i kdyby byl jeho dům několikrát vybombardován. Protože jak je uvedeno ve stejném článku jen cesta z Eritree stojí 5 400 amerických dolarů. Tedy více než je roční minimální mzda v naší zemi, přičemž v Eritrei je u většiny obyvatel průměrný výdělek, podle serveru afrikaonline, jeden dolar na den. To je 365 dolarů za rok. Nejsem si zcela jistý, zda je možné vydržet bez jídla, vody, oblečení 14,7 roku. Tak dlouho by trvalo průměrnému obyvateli Eritree, než by si vydělal na takovou cestu do Evropy. Pravda, v článku se uvádí, že náklady některým platí příbuzní žijící v Evropě. Ale pak je to o to horší,protože celý ten imigrační a pašerácký byznys je propracován do nejmenších podrobností a musí být centrálně organizován.

Ostatně jak je uvedeno opět ve stejném článku; Aby mohl Tesfom poslat svému bratru do Libye požadované peníze, musel najít správného člověka, který měl v Africe svůj důvěryhodný kontakt. Je to zavedený systém, který dobře funguje, protože v některých oblastech nejsou dostupné banky a migranti nemají účty v cizích zemích. Tato spojka se spojí se svým kontaktem a předá mu informaci, kolik peněz obdržela. Kontakt v Africe pak peníze předá osobě, ke které obnos míří, ovšem minus poplatky za transfer. Obě spojky se pak srovnají skrze bankovní účet. Navíc, jsou v daném článku citována slova italského prokurátora Ferrary „Pašeráci mají navíc velice nízké náklady na provoz své činnosti. Na nebezpečnou cestu přes Středozemní moře používají nejlevnější čluny, šetří i na palivu. Spoléhají na záchranné práce humanitárních organizací. Když se loď s migranty potopí, pašeráci zaznamenají jen minimální finanční ztráty“

Kdo je tedy nelida? Podle pana Fendrycha je to Česká republika, která slovy Andreje Babiše odmítla žádost italského premiéra anebo organizace a státy, které tím, že přijmou zachráněné „uprchlíky“ jen povzbuzují pašerácké organizace, že o výdělek se jen tak nepřijde? Ono totiž jde o princip. Ne by mělo znamenat ne. Protože pak jde o hazard s lidskými životy lidí, kteří jsou obětí pašeráků, ale také lidskoprávních organizací, jak ostatně potvrzují slova německého ministra Ke kritice nevládních organizací, které pomáhají migrantům ve Středozemním moři, se dnes připojil také německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Podle něj v Itálii vyšetřují několik případů, kdy lodě aktivistů vypnuly své transpondéry, aby je nebylo možné lokalizovat. Některé lodě nevládních organizací zajíždějí také přímo do libyjských vod a pomocí reflektorů k sobě navádějí lodě s migranty, řekl ministr.

Kdo je tedy ten bezohledný a kdo nechce pomáhat? Vždyť jde vůbec o pomoc anebo peníze pro pašeráky a neziskové organizace?

Autor: Martin Kavka | pondělí 23.7.2018 16:16 | karma článku: 44.62 | přečteno: 2944x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
Počet článků 382 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2712

                                                                                                                         

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...