Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je jen otázkou času, kdy Turci obsadí Jeruzalém a budou stát před Vídní

Na rozdíl od některých jsem si nikdy nemyslel, že turecký prezident Erdogan a jeho umírněná islamistická strana jsou vzorovým modelem islámské sekulární demokracie. Jako nejde spojit olej s vodou, tak islám s demokracii. 

Prezident současného Turecka je toho zářným příkladem. Dokázal se několik let úspěšně přetvařovat, ukazoval, že jeho islamistická minulost je opravdu minulostí. Ovšem jen do chvíle, než ho vlak demokracie dovezl, kam potřeboval. Co vlastně Turky na této živé fosilií Osmanské říše tak přitahuje, a to po desítkách let života v sekulární společnosti? Proč Turci žijící v Německu, Rakousku, případně Nizozemí volí tohoto malého sultána, když žijí v zemích, kde je rovnost, právo a demokracie? Zcela jistě existuje mnoho odpovědí, často protichůdných, záleží na úhlu pohledu, jako vždy. Dovolím si však malou spekulaci – Zatímco sekulární režim, jehož garantem byla v Turecku armáda, se snažil udělat z Turku jeden z evropských národů a přes všechna kulturní specifika Turecka, součást Evropy a evropských tradic, tak Erdogan dal Turkům opět identitu, identitu spojenou s islámem a velikostí Osmanské říše. Zatímco se evropští politici snažili Evropany zbavit jejich národní identity ve prospěch blíže neurčeného „Evropanství“, tak Erdogan pod rouškou demokracie dělal pravý opak. Zbavil Turky neurčitosti a řekl jim, že jsou Turky a muslimy.

Asi je paradox, že i když většina Turků v Turecku na to slyší a volí Erdogana, tak Turci žijící v zemích západní Evropy na to slyší ještě více. Turci žijící v evropských zemích se nechtějí stát Němci, Rakušany, Nizozemci, nechtějí se stát Evropany. Chtějí být Turky! Vlastně dělají to, co bylo přáním ideologů multikulturalismu a jednoty v rozmanitosti. Udržují si povědomí o vlastní kultuře a národních a náboženských kořenech. Na tom by asi nebylo nic špatného. Například česká komunita v Texasu si do dnešních dnů i když se jedná o bůhví kolikátou generaci, udržuje povědomí o svém původu, národních a kulturních kořenech z kterých vzešli. Jenže je tu jeden malý rozdíl. Přes veškeré toto povědomí jsou to skrz naskrz Američané.

Erdogan se netají tím, že Osmanská říše je jeho vzorem a svou touhou po obnovení slávy a velikosti Turecka. Je si vědom toho, že turecká armáda je jedna z nejsilnějších na světě a nejsilnější v Evropě. Je si vědom, že se může spolehnou na Turky ve Vídni, v Berlíně a proto už před dvěma lety mohl říci, jak přinesl server iDnes „V Mosulu leží naše historie. Jestli si to pánové přejí, dejme jim přečíst naši Národní přísahu, ať pochopí, co pro nás to místo znamená,“ prohlásil v pondělí Erdogan na mezinárodním právnickém kongresu v Istanbulu.

Projev, který zaznamenali reportéři serveru Kurdistan24, odkazoval na pozapomenutý dokument z roku 1920. Osmané – čerstvě poražení v první světové válce - tehdy v parlamentu přijali dokument, podle nějž jsou „připraveni bojovat“ za oblasti, které z jejich područí vytrhly evropské armády.

Ovšem již tři roky předtím řekl turecký ministr zahraničí  Ahmet Davotoglu „Stejně jako v šestnáctém století zase v budoucnu učiníme Balkán, Kavkaz a Blízký východ spolu s Tureckem středem světové politiky. To je cíl turecké zahraniční politiky a my ho dosáhneme“  Erdogan již ukázal, že nejde jen o planá slova. Jeho akce v Sýrii, kdy si v podstatě přivlastnil část syrského území ukazuje, že tyto hrozby nejsou plané. Ostatně sám Erdogan, jak přinesl server Neviditelný pes, řekl; 

„Ti, kteří si myslí, že jsme z našich srdcí vymazali země, kterých jsme se před sto lety vzdali se slzami v očích, se mýlí.“ „Říkáme při každé příležitosti, že Sýrie, Irák a další místa na mapě leží v našich srdcích a nijak se pro nás neliší od naší vlastní domoviny. Snažíme se, aby cizí vlajka nevlála nikde tam, kde je recitován adhan." (islámské povolávání k modlitbě v mešitách) Věci, které jsme dosud dělali, blednou ve srovnání s ještě většími snahami a útoky, které plánujeme v příštích dnech, inshallah.“ (Jak si přeje Alláh)

Že jde skutečně o hrozbu dokazují i slova dnešního premiéra Rakouska Sebastiana Kurze, který v roce 2017 řekl „Prezident Erdogan se snaží zmanipulovat turecké komunity zejména v Německu a Rakousku a vnášet do EU konflikty z Turecka“

V této hře Turecka nejde jen o Turky, ale také o islám. Je třeba si uvědomit, že velikost Osmanské říše nebyla založena územní velikosti, ale také na islámské nauce a i když Erdogan hraje na národní hrdost Turků, tak také, s odkazem na Osmanskou říši, dává ostatním muslimům znamení.  „Chceme nejen obnovit velikost Turecka, ale také islámu a náš čas přichází“ A to ve chvíli, kdy německá armáda má stejně funkčních tanků a letadel jako na konci Druhé světové války. 

Autor: Martin Kavka | neděle 8.7.2018 13:06 | karma článku: 42,15 | přečteno: 2157x
  • Další články autora

Martin Kavka

Přirovnávat „sirotky“ ze Sýrie k Wintonovým židovským dětem je chucpe

V rozjitřené debatě o syrských sirotcích se začínají nějak ztrácet ty „děti“. Namísto racionální debaty se vytahují příklady z historie. Jenomže ty příklady z nedávných dějin Evropy spíše svědčí proti příznivcům přijetí.

19.9.2018 v 12:06 | Karma: 43,20 | Přečteno: 2326x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Levice se bojí úspěchu Švédských demokratů. Prý populisté a xenofobové

Ve Švédsku dnes probíhají volby, které sice nic moc nezmění ve složení vládnoucích stran, ale přesto jsou sledované, protože vzor všech socialistů a sociálních inženýrů dostává trhliny.

9.9.2018 v 13:42 | Karma: 43,42 | Přečteno: 2640x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

„Levicový humanismus“ je mnohem horší než „pravicový extremismus"

V souvislosti s demonstracemi v Sasské Kamenici se objevily zprávy, že se jedná o pravicové extremisty, neonacisty. Levicoví politici, nechtějí ani na okamžik připustit, že se nejedná o akce extrémistů, ale jde o projev zoufalství

7.9.2018 v 11:17 | Karma: 41,73 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Nikdo nechce topit „uprchlíky“ aneb demagogie podle blogera Hornera

Imigrace z Afriky a Blízkého východu do Evropy nenechává nikoho chladným. Názory mohou být různé, záleží na úhlu pohledu, politickém přesvědčení a vstupních informací.

3.8.2018 v 10:05 | Karma: 42,77 | Přečteno: 2510x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Španělé asi neznají pohádku o Smolíčkovi. Proto tam budou mít „celou Afriku“

Když před několika týdny italský ministr odmítl přijmout loď se 630 „uprchlíky“, stejně jako Malta, bylo to Španělsko, které udělalo „gesto“ a loď přijalo.

29.7.2018 v 15:45 | Karma: 43,71 | Přečteno: 2416x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky