Je jen otázkou času, kdy Turci obsadí Jeruzalém a budou stát před Vídní

8. 07. 2018 13:06:03
Na rozdíl od některých jsem si nikdy nemyslel, že turecký prezident Erdogan a jeho umírněná islamistická strana jsou vzorovým modelem islámské sekulární demokracie. Jako nejde spojit olej s vodou, tak islám s demokracii.

Prezident současného Turecka je toho zářným příkladem. Dokázal se několik let úspěšně přetvařovat, ukazoval, že jeho islamistická minulost je opravdu minulostí. Ovšem jen do chvíle, než ho vlak demokracie dovezl, kam potřeboval. Co vlastně Turky na této živé fosilií Osmanské říše tak přitahuje, a to po desítkách let života v sekulární společnosti? Proč Turci žijící v Německu, Rakousku, případně Nizozemí volí tohoto malého sultána, když žijí v zemích, kde je rovnost, právo a demokracie? Zcela jistě existuje mnoho odpovědí, často protichůdných, záleží na úhlu pohledu, jako vždy. Dovolím si však malou spekulaci – Zatímco sekulární režim, jehož garantem byla v Turecku armáda, se snažil udělat z Turku jeden z evropských národů a přes všechna kulturní specifika Turecka, součást Evropy a evropských tradic, tak Erdogan dal Turkům opět identitu, identitu spojenou s islámem a velikostí Osmanské říše. Zatímco se evropští politici snažili Evropany zbavit jejich národní identity ve prospěch blíže neurčeného „Evropanství“, tak Erdogan pod rouškou demokracie dělal pravý opak. Zbavil Turky neurčitosti a řekl jim, že jsou Turky a muslimy.

Asi je paradox, že i když většina Turků v Turecku na to slyší a volí Erdogana, tak Turci žijící v zemích západní Evropy na to slyší ještě více. Turci žijící v evropských zemích se nechtějí stát Němci, Rakušany, Nizozemci, nechtějí se stát Evropany. Chtějí být Turky! Vlastně dělají to, co bylo přáním ideologů multikulturalismu a jednoty v rozmanitosti. Udržují si povědomí o vlastní kultuře a národních a náboženských kořenech. Na tom by asi nebylo nic špatného. Například česká komunita v Texasu si do dnešních dnů i když se jedná o bůhví kolikátou generaci, udržuje povědomí o svém původu, národních a kulturních kořenech z kterých vzešli. Jenže je tu jeden malý rozdíl. Přes veškeré toto povědomí jsou to skrz naskrz Američané.

Erdogan se netají tím, že Osmanská říše je jeho vzorem a svou touhou po obnovení slávy a velikosti Turecka. Je si vědom toho, že turecká armáda je jedna z nejsilnějších na světě a nejsilnější v Evropě. Je si vědom, že se může spolehnou na Turky ve Vídni, v Berlíně a proto už před dvěma lety mohl říci, jak přinesl server iDnes „V Mosulu leží naše historie. Jestli si to pánové přejí, dejme jim přečíst naši Národní přísahu, ať pochopí, co pro nás to místo znamená,“ prohlásil v pondělí Erdogan na mezinárodním právnickém kongresu v Istanbulu.

Projev, který zaznamenali reportéři serveru Kurdistan24, odkazoval na pozapomenutý dokument z roku 1920. Osmané – čerstvě poražení v první světové válce - tehdy v parlamentu přijali dokument, podle nějž jsou „připraveni bojovat“ za oblasti, které z jejich područí vytrhly evropské armády.

Ovšem již tři roky předtím řekl turecký ministr zahraničí Ahmet Davotoglu „Stejně jako v šestnáctém století zase v budoucnu učiníme Balkán, Kavkaz a Blízký východ spolu s Tureckem středem světové politiky. To je cíl turecké zahraniční politiky a my ho dosáhneme“ Erdogan již ukázal, že nejde jen o planá slova. Jeho akce v Sýrii, kdy si v podstatě přivlastnil část syrského území ukazuje, že tyto hrozby nejsou plané. Ostatně sám Erdogan, jak přinesl server Neviditelný pes, řekl;

„Ti, kteří si myslí, že jsme z našich srdcí vymazali země, kterých jsme se před sto lety vzdali se slzami v očích, se mýlí.“ „Říkáme při každé příležitosti, že Sýrie, Irák a další místa na mapě leží v našich srdcích a nijak se pro nás neliší od naší vlastní domoviny. Snažíme se, aby cizí vlajka nevlála nikde tam, kde je recitován adhan." (islámské povolávání k modlitbě v mešitách) Věci, které jsme dosud dělali, blednou ve srovnání s ještě většími snahami a útoky, které plánujeme v příštích dnech, inshallah.“ (Jak si přeje Alláh)

Že jde skutečně o hrozbu dokazují i slova dnešního premiéra Rakouska Sebastiana Kurze, který v roce 2017 řekl „Prezident Erdogan se snaží zmanipulovat turecké komunity zejména v Německu a Rakousku a vnášet do EU konflikty z Turecka“

V této hře Turecka nejde jen o Turky, ale také o islám. Je třeba si uvědomit, že velikost Osmanské říše nebyla založena územní velikosti, ale také na islámské nauce a i když Erdogan hraje na národní hrdost Turků, tak také, s odkazem na Osmanskou říši, dává ostatním muslimům znamení. „Chceme nejen obnovit velikost Turecka, ale také islámu a náš čas přichází“ A to ve chvíli, kdy německá armáda má stejně funkčních tanků a letadel jako na konci Druhé světové války.

Autor: Martin Kavka | neděle 8.7.2018 13:06 | karma článku: 42.15 | přečteno: 2090x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
Počet článků 382 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2712

                                                                                                                         

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...