Občanský aktivismus zaštiťující se liberalismem je nebezpečím pro demokracii

10. 06. 2018 16:36:35
Kdo by to řekl, že liberalismus se může stát nebezpečím pro demokracii, a přitom je dnes liberalismus větším nebezpečím než v médiích uváděný „populismus“. Je to paradox, ale svoboda pro všechny prostě nefunguje.

Hned na začátku řeknu, že nemám rád rozdělování politických stran na tradiční, populistické a proti systémové apod. Důvod je jednoduchý. Každá strana, která chce uspět ve volbách nějakým způsobem reaguje na požadavky voličů. Říci, že tomu tak není znamená lhát. Pokud strany neuspějí, tak to znamená, že nereagovaly na poptávku. Je to stejné jako v ekonomice. Můžete vyrábět sebelepší zboží, ale neuspějete, pokud o to zboží není zájem. Abych řekl pravdu, tak třeba na naší politické scéně je mi záhadou hnutí ANO, které má nejvyšší preference, ale vlastně nic nenabízí. Mimo koblih, ale jak kdysi někdo řekl, v politice a v preferencích voličů nejde hledat racionalitu a volby nejsou o programech stran, ale o emocích.

Pravdou je, že demokracie zkostnatěla a tradiční strany žijí z podstaty a neumí reagovat na rychlý vývoj nejen ve světě, ale hlavně doma. Je hezké říci, že například Francouzi volili Macrona, který je proevropský, ale Francouzi volili Macrona hlavně proto, že doufali, že bude řešit vnitřní problémy Francie a nikoli problémy Evropské unie. Jak řekl Alain Finkielkraut „Francouzi ve druhém kole prezidentských voleb a poté i v parlamentních volbách neměli dobrou možnost. Neschopnost řešit problémy, kterou prokazovala tradiční politická garnitura napravo i nalevo, vyvolala poptávku po razantní změně. Po někom, kdo už to konečně nebude mést pod koberec a nebude jen nečinně přihlížet a ustupovat. Francouzi dostali na výběr mezi neštěstím, které představuje Emmanuel Macron, stylizující se do role nové energické a razantní tváře, a katastrofou, již by pro zemi představovala Marine Le Penová“ , zajímavá jsou pak i jeho další slova „Francouzský model evropské civilizace je v těžkém ohrožení. Francie se postupně transformuje do post národní multikulturní společnosti. Myslím, že tato transformace nepřináší nic dobrého. A většina Francouzů si to uvědomuje. Vidí, jak jim před očima mizí domov, a oni tomu musí jen přihlížet. Liberální elity včetně médií nám to přitom prezentují jako model budoucnosti. Jako něco, co je buď fatálně neodvratné, nebo dokonce nadějné a žádoucí“

Na serveru lidovky, konktrétně na České pozici vyšly dva zajímavé články, týkající se právě liberalismu. Jeden od Přemysla Houdy, kde říká; Těsně po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách zveřejnil Lilla v deníku The New York Times článek The End of Identity Liberalism(Konec identitního liberalismu). Tvrdil v něm, že Trumpovo zvolení je reakcí na posedlost levicových liberálů identitní politikou (debatami o rasismu, genderu či sexuální orientaci) a že tato posedlost rozložila poselství liberalismu, a brání mu stát se sjednocující silou schopnou ujmout se vládní odpovědnost.

A druhý je převzaty rozhovor s profesorem evropské politiky na Oxfordu Janem Zielonkem, kde pan profesor říká „Demokracie neznamená pouze volby, nemůžeme ji vnímat jen jako plebiscit. Já coby liberál věřím v dělbu moci a ústavní pořádek. Ačkoli demokracie neznamená pouze volby, bez nich fungovat nemůže. To se ale vracíme k pýše liberálů. Opakuji, liberálové nesmějí pohrdat voliči, ani nerespektovat výsledky voleb“

Jenomže co vidíme? Demonstrace těch, kteří se prohlašují za aktivisty a liberály, proti výsledkům voleb. Bylo to v Maďarsku, Rakousku, Česku, Polsku. Liberálové neunesli, že nevyhrála jejich strana a jejich koncept, a tak demonstrují proti demokracii. Demonstrují proti lidem, kteří je nevolili.

Nikoho z nich nezajímá, proč lidé volí, jak volí, nezajímá je to proto, že je jím jedno co si lidé myslí a žijí jen ve svém myšlenkovém světě, kde lidé mají prostor jen dělat to, co je podle „liberálních elit“ pokrokové a žádoucí. Paradoxně tyto „elity“ devalvují slovo liberalismus, protože nerespektují demokratickou volbu a názor voličů a z liberalismu udělali ideologii, které se musí každý podřídit. Ideologii, která původní myšlenky liberalismu zašlapala.

A jak říká Mark Lilla v rozhovoru s Přemyslem Houdou; „Je tragické, že liberálové například o konzervativcích nevědí v podstatě nic. Vždyť oni vůbec netuší, jak žijí lidé, kteří pravidelně chodí do kostela, netuší, jak žijí, a o čem přemýšlejí lidé, kteří své děti posílají do armády. Je to ani nezajímá“

A tihle lidé mají tu drzost ostatní kritizovat a určovat jak by měli žít.

Autor: Martin Kavka | neděle 10.6.2018 16:36 | karma článku: 40.97 | přečteno: 1718x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
Počet článků 382 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2712

                                                                                                                         

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...