Tak už i Mozart je rasistický. To jsme to dopracovali, tedy spíše někteří

14. 05. 2018 14:36:30
To, že byla málem stažena Mozartová opera Idomeneo (1) z Berlínské divadelní scény je již poměrně zažitá klasika, která nikoho nepřekvapuje. O to více je překvapující nejnovější nález, že klasická hudba je vlastně rasistická.

S tímto objevem přišel hudební magazín vydávaný v Chicagu, respektive Daniel Johanson, kterého rozčílil program na rok 2018/2019, kde jsou uvedena jména skladatelů jako Verdi, Pucciny, Handel či Mozart. Podle něj to je znakem bílé nadřazenosti, rasismu. Klasická hudba prý málo reflektuje nebílé umělce, nereflektuje to, že Amerika vyrostla na práci otroků (sic!) a nereflektuje ani genderovou rozmanitost. Tomu se říká objev století!

Autor dotyčného článku možná pláče genderově a etnicky správně, ale na špatném hrobě. Klasická hudba a jím uvedení autoři stojí na základech středověké vokální hudby. Takzvaného Gregoriánského chorálu, z kterého se později vyvinula polyfonní hudba. Je to ryze evropský, a dokonce středověký vynález, ke kterému se jiná civilizace nedopracovala. Na tomto základě stojí i dnešní hudba, a dokonce i jazz, který se stal doménou černých Američanů, dnes Afroameričanů, z nichž Luis Armstrong se stal pojmem. Jde říci, že bez této bílé hudby, by neexistovala americká černošská hudební scéna, a to dokonce ani Spirituál, považovaný za ryze černošský hudební styl, tedy evropská polyfonie s africkými prvky.

Tento „úsměvný“, ale spíše tragikomický pokus, posuzovat vše bílé jako rasismus, spíše ukazuje na ztrátu soudnosti aktivistů jako je autor a v posledních letech, je to skoro epidemie, jako na Oskarech, kde je údajně málo černošských autorů. Ani umění se už neposuzuje podle schopností, ale podle toho, jako má člověk barvu pleti. V Cannes zase herečky demonstrovaly za to, že je málo vyznamenaných ženských autorek. Jednou to je málo rasově vyvážené, podruhé genderově. Ještě je málo žen a černochů v NHL. Ale k tomu se ještě „aktivisté“ nedopracovali. Domnívám se však, že i k tomu dojde.

Jako došlo na požadavky změny výuky v angličtině a filozofii v Británii, kde studenti z Cambridge, chtějí dekolonizovat výuku angličtinu a studenti Londýnské školy chtějí odstranit z výuky bílé filozofy. „Klasikové západního myšlení jako Kant či Descartes podle nich totiž vyvolávají kolonialistické asociace. Jejich iniciativa je prý součástí širšího záměru zbavit univerzitu jejího koloniálního dědictví. Mladým aktivistům vadí nejen osvícenci. Proti srsti jim je i antický myslitel Platón. Ze starých Řeků kolonialismus zřejmě přímo čiší: kolonie zakládali například v Turecku, tehdejší tzv. Malé Asii. Řekové se rovněž úspěšně bránili Peršanům a měli otroky. Lze pouze spekulovat o tom, kdo studentům po uskutečnění jejich změn v sylabu ze starověkých myslitelů zbude: pravděpodobně jen Sv. Augustin, který byl podle určitých zdrojů černoch, na druhé straně ale „nezdravě“ propagoval křesťanství“.

K tomu lze jen dodat, že staří Řekové rozhodně v Turecku kolonie zakládat nemohli a pokud je chybou, že se Řekové bránili Peršanům, tak by si tato generace Sněhových vloček, jak je nazývá deník Independent, měla uvědomit, že kdyby se Řekové neubránili Peršanům, později Evropané islámským Arabům, tak by dnes tato „citlivá“ generace nejenže neznala pojem demokracie, ale dokonce by ani nevěděla co jsou lidská práva, protože i ty lidská práva a demokracie jsou vynálezem bílého člověka. Dokonce i odstranění otroctví vychází evropské filozofie a křesťanské teologie, stejně jako feminismus, jehož počátek je ne v harémech muslimských velmožů, ale na hradech středověkých šlechticů, kde začala vznikat rytířská kultura, vycházející z tradic germánských kmenů a úctě k Matce Ježíše Krista.

Nevím, zda těmto „aktivistům“ a „bojovníkům“ za práva nad lidská práva dochází, že všechny vymoženosti civilizace jak v oblasti ekonomické, tak sociální mají svoje kořeny v pozdním období Antiky a vrcholném Středověku, že demokracie a lidská práva mají kořeny v dílech evropských filozofů a teologů, tudíž bílých Evropanů.

Nejspíše ne, protože by jinak nemohli takto jednat anebo by lidská práva prohlásili za rasismus bílého člověka. I když to asi ne. Tento vynález se jim zatím hodí k prosazování jejich myšlenek, mnohdy pro ty, kteří demokracii odmítají, jako islamistická strana v Belgii, která prosazuje separaci žen a mužů. Ale koho chce Bůh zničit, toho raní slepotou.

(1)

Autor: Martin Kavka | pondělí 14.5.2018 14:36 | karma článku: 44.03 | přečteno: 2977x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Olomouc

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Počet článků 382 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2712

                                                                                                                         

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...