Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Libanonští biskupové: „Repatriace syrských uprchlíků by měla být prioritou“

Jedním z důsledků války v Sýrii, jak poznala i Evropa, byl příchod několika stovek tisíc islámských uprchlíků. Zvláště citelně to dopadlo na malou zemi v Levantě, na Libanon, což je zároveň problém pro tamější křesťany.

Libanon od počátku války přijal ze Sýrie na 1,2 mil.uprchlíků  převážně muslimů sunnitského vyznání. Po katastrofě, jakou byl příchod několika stovek tisíc palestinských Arabů, což znamenalo, že země s křesťanskou většinou se stal zemí, kde jsou křesťané menšinou. Navíc palestinští Arabové nepřímo vyvolali občanskou válku, při které zavraždili několik křesťanských politiků, z nich nejznámější obětí je Bašír Džamáíl, libanonský prezident, což vedlo k odchodu několika téměř půlmilionů libanonských křesťanů. Pro křesťanskou komunitu to znamenalo další zmenšení na současných 39 procent z 4,1 milionů obyvatel. Příchod syrských uprchlíků a hlavně hrozba jejich trvalého usazení by znamenalo nejen další proporcionální zmenšení tak těžce zkoušené komunity, ale znamenalo by to i ztrátu politického vlivu a přinejmenším pokračování exodu tamějších křesťanů.

To je hlavním důvodem proč libanonští biskupové napsali, týden před volbami, že prioritou vlády by měla být repatriace syrských uprchlíků. „Libanonští biskupové jsou znepokojeni možností trvalého usazení syrských uprchlíků v jejich zemi. Jak zdůrazňují, představovalo by to vážné ohrožení pro hospodářství, ale také pro demografickou skladbu Libanonu. Narušila by se totiž nyní již beztak otřesená rovnováha mezi muslimskou a křesťanskou společností.“

Je nutné si uvědomit, že Libanon, přes všechny své problémy je jedinou, byť křehkou demokracií, společně s Izraelem na Blízkém východě. Křehkou demokracii proto, že demokracie je tam držena za pomoci vojenských jednotek jednotlivých náboženských frakcí, z nichž křesťanská falanga patří k nejsilnějším a během libanonské občanské války ukázala, že nemá zbraně jen jako módní doplněk, o čemž se přesvědčili palestinští Arabové, když zavraždili libanonského prezidenta. Ano, je to demokracie udržovaná zbraněmi. A aby situace byla ještě zamotanější, tak tamější křesťané hledají spojence jak mezi šíty, tak mezi sunnity, což muslimům, obou směrů nedovoluje, zatím, získat převahu.

Jak mohou dopadnout křesťané v Libanonu ukazuje příklad asyrských křesťanů žijících na jihu Turecka, kde jich žilo několik stovek tisíc ještě před čtyřiceti lety. Díky nátlaku turecké vlády, islámské komunity jich tam dnes zbylo na dva tisíce. Dalším příkladem mohou být křesťané v Egyptě, který býval výspou Západoafrického křesťanství a duchovním centrem Byzantské říše. Dnes tam žije devět miliónu křesťanů, tedy zhruba deset procent obyvatel. Může se někdo divit, že tito křesťané stojí na straně prezidenta Sísího, dříve Mubbaráka? Že podporují syrského prezidenta Asada?

Jak v rozhovoru pro Respekt uvádí Dariuzs Rosiak „Nejspíš míříte k tomu, proč křesťané podporují válečné zločince, jako je Saddám Husajn nebo Bašár Asad. Bojí se radikálního islámu a tito diktátoři jsou pro ně jedinou šancí na přežití. Vědí, že diktátory nenahradí liberální demokracie západního střihu s náboženskou tolerancí, ale islámští radikálové: Muslimské bratrstvo v Egyptě nebo Islámský stát v Sýrii a Iráku. Křesťané v Egyptě tedy raději podporují současného prezidenta Sísího, ačkoli jeho režim je ještě krutější, než býval ten Mubárakův. V koptských chrámech během Velikonoc a Vánoc vidíte egyptské vojáky, politiky nebo dokonce As-Sísího.

Je to prostě realita života v islámských zemích, pro Evropana demonstrujícího za právo na šátek muslimských žen, nepochopitelná a cizí. Jak může někdo podporovat Asada, Sísího? Odpověď, že ta podpora je výměnou za život je nedostačující. Ta podpora křesťanům zaručuje nejen život, ale také náboženskou svobodu. A co je dnes realitou na Blízkém východě, se za pár desítek let může stát realitou i v Evropě. Situace libanonských křesťanů je mementem.

 

 

Autor: Martin Kavka | sobota 5.5.2018 15:06 | karma článku: 33,44 | přečteno: 740x
  • Další články autora

Martin Kavka

Přirovnávat „sirotky“ ze Sýrie k Wintonovým židovským dětem je chucpe

V rozjitřené debatě o syrských sirotcích se začínají nějak ztrácet ty „děti“. Namísto racionální debaty se vytahují příklady z historie. Jenomže ty příklady z nedávných dějin Evropy spíše svědčí proti příznivcům přijetí.

19.9.2018 v 12:06 | Karma: 43,20 | Přečteno: 2326x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Levice se bojí úspěchu Švédských demokratů. Prý populisté a xenofobové

Ve Švédsku dnes probíhají volby, které sice nic moc nezmění ve složení vládnoucích stran, ale přesto jsou sledované, protože vzor všech socialistů a sociálních inženýrů dostává trhliny.

9.9.2018 v 13:42 | Karma: 43,42 | Přečteno: 2640x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

„Levicový humanismus“ je mnohem horší než „pravicový extremismus"

V souvislosti s demonstracemi v Sasské Kamenici se objevily zprávy, že se jedná o pravicové extremisty, neonacisty. Levicoví politici, nechtějí ani na okamžik připustit, že se nejedná o akce extrémistů, ale jde o projev zoufalství

7.9.2018 v 11:17 | Karma: 41,73 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Nikdo nechce topit „uprchlíky“ aneb demagogie podle blogera Hornera

Imigrace z Afriky a Blízkého východu do Evropy nenechává nikoho chladným. Názory mohou být různé, záleží na úhlu pohledu, politickém přesvědčení a vstupních informací.

3.8.2018 v 10:05 | Karma: 42,77 | Přečteno: 2510x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Španělé asi neznají pohádku o Smolíčkovi. Proto tam budou mít „celou Afriku“

Když před několika týdny italský ministr odmítl přijmout loď se 630 „uprchlíky“, stejně jako Malta, bylo to Španělsko, které udělalo „gesto“ a loď přijalo.

29.7.2018 v 15:45 | Karma: 43,71 | Přečteno: 2416x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky