Paradox „katolíků“ protestujících proti Pražskému arcibiskupovi

18. 02. 2018 13:06:59
Veřejná proklamace papeži na neprodloužení mandátu Dominiku kardinálu Dukovi se setkala, jak jinak, s pozorností českých médií, aniž by ovšem byl dán prostor druhé straně. Takže víme co vše je na Pražském arcibiskupovi špatné.

Proti čemu ti „uvědomělí“ a mladí studenti protestovali? Proti sepětí trůnu a oltáře? Proti tomu, že Jeho eminence blahopřála straně Tomio Okamury ke vstupu do Parlamentu? Proti tomu, že Primas český varuje před přílivem uprchlíků a nemá k islámu takový vztah jako signatáři výzvy k papeži? Že nemá pochopení pro stejnopohlavní svazky a potraty? Že hájí nauku Církve? Že sloužil Mši za Zemana? Že se jako nejvyšší představitel Církve schází se Zemanem? Že se nechává stejně, jak se domnívají, že se chová papež František? Že jsou moderní a Dominik Duka zastává středověké názory?

Takže...........

Církev nežije ve vzduchoprázdnu. Je součástí společnosti ať už se to někomu líbí anebo nelíbí. Již od svého počátku Církev a její představitelé museli nějak komunikovat se státní mocí. Dokonce i v dobách, kdy Církev byla pronásledována Římem. Stejně tak se křesťané modlili za představitele světské moci. Ostatně sám apoštol Pavel k tomu nabádá ve svém listu. Ze spisů Apoštolských Otců, tedy prvních spisů raných křesťanů víme, že křesťané sloužili Mše za římské císaře a představitelé Církve, když měli možnost se snažili komunikovat a ovlivňovat představitele Římské říše. (18. září 2017 papež František při kázání z Domu sv. Marty zdůraznil nutnost modlit se za politiky.)

Je trochu schizofrenie protestujících proti arcibiskupovi, že tohle jim vadí a přitom se zastávají muslimů, v jejichž nauce neexistuje dělba mezi sakrálním a profánním, protože vše je z hlediska islámské nauky sakrální. Sakrální je tedy nejen prostor modliteb, ale i veřejný prostor a i vláda. Ostatně tendence k podřízení politiky státu islámské nauce už můžeme vidět v západních zemích Evropské unie, kde muslimové jsou již významnou většinou. V Evropě podobný stav neexistoval, ani v dobách, kdy Církev měla „největší“ moc.

Kardinál Duka se rozhodně nestaví proti přijímání uprchlíků. Varuje před přijímáním lidí, kteří nerespektují naší kulturu, náš pohled na život, demokracii. Což je docela rozdíl proti tomu říci, nechci zde žádné imigranty, uprchlíky. Kardinál se několikrát vyjádřil,že je nutné pomoci lidem,kteří naší pomoc potřebují. Což jsou i muslimové, kterým pomoc neodpírá,ale varuje před jejich přijímáním. Ostatně, když se mnozí odkazují na Kristovo podobenství o Milosrdném samaritánovi,tak by si měli uvědomit jednu věc. Samaritán si nevzal zraněneného člověka domu. Pomohl mu na místě a přemístil ho do nejbližšího hostince, kde za něj zaplatil náklady do doby než se vyléčí.Více se o něj nestaral. Nevzal si ho domů, nesnažil se jej začlenit do své rodiny. Pomohl mu, jak bylo potřebné. Co více by měl udělat?

Protestujícím vadí, že představitel Katolické církve nejásá nad svazky stejnopohlavních partnerů. Proč by měl? To, že si někdo myslí, že vztah dvou mužů, dvou žen je stejný a má stejnou hodnotu neznamená, že to je pravda. Církevní nauka je v tomto zcela jasná. To nezměnil ani papež František, naopak, prohlásil, že svazek muže a ženy je to nejcennější. To, že Církev nejásá nad tím, že muž si vezme muže je důvodem k protestu? Tak to potom ti, co se odkazují na Krista a milosrdenství Boha by měli změnit Bibli. Nejlépe přepsat. Milosrdenství totiž není schvalovat kdejakou lotrovinu, ale také říci, ne, tohle tak není. Církev neodsuzuje homosexuály, odsuzuje hříšné chování. A ať se to někomu líbí anebo ne, tak přirozený svazek je muž a žena (sameček a samička), z kterého vznikne potomstvo. Pokud by tomu tak nebylo, tak by neexistovala ani evoluce.

Těm co by rádi viděli místo Dominika Duky někoho jiného vadí i jeho pohled na potraty. V tom případě by jim měl vadit i papež František,který odmítl potraty. Protože i podle papeže je početí počátkem nového života. Ano, Církev neschvaluje potraty. Dokonce podle nauky Církve schvalování potratů znamená exkomunikaci Latae sententiae. Na tom opět papež František nic nezměnil. A že je někdo matka samoživitelka, jak měla jedna z „katoliček“ napsáno na masce? Tak to už opravdu není problém Církve. To by měla směřovat k otci svého dítěte. Anebo do časopisu pro ženy. Protože Církev samoživitelkám pomáhá, například prostřednictvím Charity. Ale svoje problémy si musí řešit samy. To za ně neudělá nikdo.

A propó, když těm protestujícím tak vadí kardinál Duka, proč také neuspořádají protest proti tomu, že papež František odkopl čínské katolíky pro dobré vztahy s Čínou a hodil čínské katolíky komunistickému lvu, jako římští císaři předhazovali lvům křesťany?

Autor: Martin Kavka | neděle 18.2.2018 13:06 | karma článku: 41.66 | přečteno: 1922x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 17.79 | Přečteno: 327 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 570 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 929 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse
Počet článků 382 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2712

                                                                                                                         

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...