Eliminovat Ortel je jen vyvrcholením snah o čistou kulturu pane Hornere

1. 12. 2017 15:21:19
Bloger Horner napsal dva články, kde se snaží ukázat a dokázat, že kapelu Ortel je nejlepší zakázat, zadupat do země a její fanoušky tak nějak v kontextu všeho poslat do převýchovných táborů.

Protože dle dotyčného blogera nezáleží na tom, že texty skupiny Ortel nejsou rasistické anebo nedejbože neobsahují neonacistické prvky. Stačí, že její hudební produkci navštěvují lidé, kteří vyznávají „neonacismus“ , případně rasismus a podle posouzení, sice subjektivního i xenofobii. Kdo to posoudí? Přeci někdo, kdo je pokrokový, plný vše obepínající lásky ke všem a ke každému, mimo těch, kteří nemají jeho vidění světa. Jako třeba pan Horner.

Nechci posuzovat hudební produkci skupiny Ortel ze žádného hlediska. Tudíž ani politického, uměleckého, případně genderového, jak je dnes v módě. Jejich skladby jsem slyšel, asi jako každý, ale tím to končí. Není to můj šálek kávy, ale pro rebelující a nudící se mládež to může mít stejný půvab, jako pro nás měly skupiny jako Visací Zámek, Jasná Páka, Brutus, nebo Žabí Hlen. Nemluvě o pozdějších kapelách jako byl Orlík, Psí vojáci a další. Prostě jsou kapely, které nemusí být nijak hodnotné, ale osloví a je opravdu jedno, jestli dotyčný má vyholenou hlavu anebo chodí v obleku za desítky tisíc korun.

Pan Horner se ohání kulturou. Jakou? Co je to kultura a kdo určuje, která kultura je ta správná a která špatná? Babička z Valašska bude mít na kulturu jiný pohled, než vegan z Prahy, stejně jako jinak si bude představovat kulturu profesor dějin umění a jinak vysokoškolsky vzdělaný ajťák s jointem. Všechny tyhle pohledy dohromady vytváří určité kulturní prostředí. Tedy prostředí, které je ovlivňováno pohledem deseti miliónu lidí v tomto státě, ovlivňováno vzděláním a prostředím v kterém člověk vyrůstá. Osobně na rozdíl od pana Hornera si netroufám nejen definovat co je to skutečná kultura, ani co to je kulturní nedostatečnost jak píše ve svém článku.

Pokud podle pana Hornera je problém, že na vystoupení skupiny chodí „divní“ lidé, které on zařadil do škakulky neonacisté, čímž se ukazuje, že v písních skupiny Ortel nacházejí duchovní potravu, tak bych rád upozornil na skutečnost, že Adolf Hitler miloval skladby a opery Richarda Wágnera, že Kat českého národa Reinhard Heydrich miloval skladby Beethovena, či Vivaldiho. Svědčí to podle logiky pana Hornera, že Wagner či Beethoven jsou nežádoucí? Pak by si ovšem měl uvědomit, že například Óda na radost je neoficiální hymnou Evropské unie. Ovšem to je chyba. Heydrich a nejen Heydrich, ale další nacisté v Beethovenovi, tím, že poslouchali jeho skladby, nacházeli duchovní potravu. Tohle snad ani nemůže myslet vážně.

Pan Horner by si měl uvědomit, že všechny hudební skupiny reagují na určitou poptávku a orientují se k určité skupině posluchačů. Kdyby trochu znal hudební dějiny, tak by si možná vzpomněl na Sex Pistols. Kapela, která mě nikdy nic neříkala a která dnes většině lidí nic neříká. Přesto ve své době budila kontroverze větší než dnes Ortel u nás a čím více byla zakazována, tím byla populárnější. Podobně tomu bylo s hudebními skupinami u nás za komunistů. Z mého hlediska byly mnohé na stejné úrovni jako Ortel, přesto se z nich nakonec staly pro mojí generaci, díky zákazům, kultovní skupiny. A protože to bylo moje mládí, tak přes jejich „nekvalitu“ tyto kapely si dodnes občas rád poslechnu.

Pan Horner údajně vystudoval teologii na Husitské teologické fakultě. V tom případě by měl znát příběh Adama a Evy. Tento příběh, pokládaný z teologického hlediska za počátek úpadku lidstva má v sobě poselství, které je platné i dnes. Zakázané ovoce nejvíce chutná. Protože, proč je to zakázáno? Netají nám někdo něco? Co se za tím zákazem skrývá? Protože pokud se lidem něco zakazuje, tak se jím bere svoboda rozhodnutí a je na člověku samotném, aby zhodnotil co je dobré a co zlé. Bůh chtěl pro člověka dobro a člověk si toho nevážil, tak Bůh dal člověku svobodu, aby sám poznával dobré i zlé.

Jestliže Bůh dal člověku svobodu poznání a rozhodování jakým směrem se vydá, tak kdo má právo tuto svobodu člověku brát pane Hornere? Zatím si to dovolili jen nacisté a komunisté. Tedy lidé, kteří jsou Vám údajně trnem v oku, ale podle Vašich posledních dvou blogů jako byste s nimi splynul ve stejné vlně.

Odkazy na články blogera Hornera: 1 a 2

Autor: Martin Kavka | pátek 1.12.2017 15:21 | karma článku: 44.47 | přečteno: 2723x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 9.05 | Přečteno: 138 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.97 | Přečteno: 563 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 929 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse
Počet článků 382 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2712

                                                                                                                         

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...