Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ach ten islám, jeho vzdělanost a tolerance

Napsal jsem desítky blogů o islámu, kde jsem se snažil objasnit islámskou nauku a praxi a došel jsem k tomu, že vlastně vše se opakuje, protože islám je veskrze jednoduchá nauka, založená na Koránu a skutcích Mohameda. 

A přesto si myslím, že o tom má smysl psát. Ne proto, že by se v islámu dalo objevit něco nového, úžasného, co způsobí převrat v myšlení islámských učenců a přepíše to historii, ale proto, že dnes a denně se objevují snahy islám srovnávat s křesťanstvím a dalšími náboženskými systémy. A to nejen muslimy, ale také křesťany, agnostiky a i ateisty.

Myslím si, že má to smysl už jen kvůli nesmyslným úvahám, že v islámu je 14 století a tudíž je tam, kde bylo křesťanství ve čtrnáctém století. Tohle je nejen nesmysl, ale demagogie, snaha o podsunutí, že náboženství je něco jako člověk, který se narodí, je dítě, pak huberťák a nakonec dospěje. Je to nesmysl přikládat náboženským systémům evoluční atributy. Každý náboženský systém si nese určité archetypy dané jeho zakladatelem. V případě křesťanství je to Ježíš, v případě buddhismu je to Buddha, v případě islámu je to Mohamed a tak by se dalo pokračovat. Apologeti islámu se ovšem snaží navodit pocit, že Mohamed a Arabové žili ve vzduchoprázdnu, nikdy se nepotkali s civilizací, prostě se asi tak nějak zjevili. Jenomže to je nesmysl. Mohamed žil v šestém století, určeného od narození Krista. Nebo v 38 století podle židovského kalendáře. Podle římského se narodil ve 14 století od založení Říma. Ale ať už byl jakýkoliv rok podle různých kalendářů, tak lidé žili ve stejné době a díky kulturní výměně měli přístup ke stejným informacím a měli zhruba i stejné znalosti.  Nebo mi snad obhájci této teorie chtějí namluvit, že Jehovisté jsou v druhém století a Moonisté v prvním století apod.? Nemluvě o dalších sektách, které vznikají v tomto století.

Dalším oblíbeným nesmyslem je, že islám byl tolerantní, byl vyspělý a díky islámu Evropa poznala Aristotela, antickou vzdělanost a islám byl popudem k renesanci.  Islám nebyl nikdy tolerantní.  Onu „toleranci“ islámu ukázal již jeho zakladatel Mohamed, který nechal vyvraždit židovské kmeny, nechal zavraždit svoje protivníky a to včetně žen, mnohdy i před jejich očima.  Křesťané a židé žili v islámských zemích od počátku v podřízení a to i v době, kdy islámský svět ovládal racionalistický směr zvaný muttazila, kdy byl kladen důraz na rozumové poznání.  Islámský svět, kdy můžeme mluvit o rozvoji islámské filozofie založené na Aristotelovi, Platonovi a dalších antických filozofech. Islámský směr, který je možné nazvat palácový, protože vyhovoval islámským vládcům, což byli Ummajovci a Abbasovci, směr, který byl také velmi krutý a který potlačoval teologické pojetí islámské nauky dnes známé jako sunnitský islám. V tomto období vzdělaní křesťané zastávali významné pozice na panovnických dvorech. Proč křesťané? Protože oni jediný byli v té době vzděláni v antické filozofii. Oni znali Aristotela, Platóna, oni znali díla antických lékařů, které také překládali do arabštiny. Antická filozofie byla křesťanskému světu velmi dobře známa. Islám nepřinesl nic, co by křesťanský svět neznal. Jenom Aristotela nikdo neuměl uchopit a to již v době před křesťanstvím. Že se v islámském světě vyskytli lidé jako Averroes, kteří vzbudili zvědavost křesťanských učenců, bylo dané tím, že znalosti antické filozofie jim byli předáni byzantskými křesťany, znalosti matematiky Peršany atd. Je zajímavé, že tito lidé jako ibn-Rushd jsou v sunnitském islámu považováni za heretiky, právě proto, že se snažili skloubit islámskou nauku s rozumovým poznáním. A ani v západním křesťanství nelze mluvit o absenci znalostí antické filozofie, Boethius se chystal přeložit kompletního Aristotela do latiny, Svatý Augustin Aristotela cituje ve svých dílech, stejně tak irští mniši, kteří měli velký vliv na obnově Evropy a to nejen duchovní.

Islám neměl vliv ani na renesanci. Renesance je jen historický pojem, kterým si historici snaží ulehčit určité etapy vývoje evropské společnosti. Renesance, tedy epocha, kterou si pod tímto pojmem představujeme, byla vyvrcholením snah Karla Velikého o obnovu Římské říše, po staletích chaosu, epidemií hladomoru. A největším popudem k rozmachu ve 13 a 14 a patnáctém století byly morové epidemie, kdy vymřela téměř půlka Evropy a zůstalo zde ohromné majetkové bohatství, vytvořené od devátého do 13 století. Najednou zde byly ohromné prostředky na stavebnictví, písemnictví a vedlejší zájmy nejen šlechty, ale také měšťanů.  Vzhledem k tomu, že morová epidemie postihla i islámské země, tak je možné srovnání. Zatímco v Evropě to znamenalo rozvoj architektury, ještě větší touhy po vzdělání a bádání v oblastech astronomie, fyziky, mechaniky, tak v islámském světě končí období, které apologeti islámu vydávají za Zlaté období. Důvody jsou nasnadě, nejenže se začal prosazovat sunnitský islám a to díky al-Ghazálímu, ale také vymřeli křesťanští a židovští poddaní, kteří byli hnacím motorem oné bájné doby islámu. Protože bohatství islámských zemí v té době pocházelo nejen z výbojů a válečné kořisti, ale hlavně z daní křesťanů a židů, za to, že mohou praktikovat svojí víru. Proto islámští vládci neměli moc zájem na konverzi křesťanů k islámu na rozdíl od islámských učenců.

A tohle vše je třeba neustále připomínat, protože zatímco se evropská civilizace mění a vyvíjí, tak islám je pořád v době Mohamedově. Tedy tam kde byl i v tom křesťanském 14 století.

 

Autor: Martin Kavka | sobota 26.11.2016 15:48 | karma článku: 37,86 | přečteno: 1410x
  • Další články autora

Martin Kavka

Přirovnávat „sirotky“ ze Sýrie k Wintonovým židovským dětem je chucpe

V rozjitřené debatě o syrských sirotcích se začínají nějak ztrácet ty „děti“. Namísto racionální debaty se vytahují příklady z historie. Jenomže ty příklady z nedávných dějin Evropy spíše svědčí proti příznivcům přijetí.

19.9.2018 v 12:06 | Karma: 43,20 | Přečteno: 2326x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Levice se bojí úspěchu Švédských demokratů. Prý populisté a xenofobové

Ve Švédsku dnes probíhají volby, které sice nic moc nezmění ve složení vládnoucích stran, ale přesto jsou sledované, protože vzor všech socialistů a sociálních inženýrů dostává trhliny.

9.9.2018 v 13:42 | Karma: 43,42 | Přečteno: 2640x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

„Levicový humanismus“ je mnohem horší než „pravicový extremismus"

V souvislosti s demonstracemi v Sasské Kamenici se objevily zprávy, že se jedná o pravicové extremisty, neonacisty. Levicoví politici, nechtějí ani na okamžik připustit, že se nejedná o akce extrémistů, ale jde o projev zoufalství

7.9.2018 v 11:17 | Karma: 41,73 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Nikdo nechce topit „uprchlíky“ aneb demagogie podle blogera Hornera

Imigrace z Afriky a Blízkého východu do Evropy nenechává nikoho chladným. Názory mohou být různé, záleží na úhlu pohledu, politickém přesvědčení a vstupních informací.

3.8.2018 v 10:05 | Karma: 42,77 | Přečteno: 2510x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Španělé asi neznají pohádku o Smolíčkovi. Proto tam budou mít „celou Afriku“

Když před několika týdny italský ministr odmítl přijmout loď se 630 „uprchlíky“, stejně jako Malta, bylo to Španělsko, které udělalo „gesto“ a loď přijalo.

29.7.2018 v 15:45 | Karma: 43,71 | Přečteno: 2416x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky