Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Desítky tisíc lidí možná demonstrovali za liberální demokracii, ale miliony jí odmítají

Známý aktivista a bloger Tomáš Pesczyński dnes napsal dva blogy o obraně liberální demokracie. Respektive jeden článek o hledání obránců liberální demokracie a druhý o demonstraci na podporu liberální demokracie

Ani s jedním jeho blogů nechci polemizovat. Spíše by mě zajímalo, proč se aktivisté jako on nezamýšlí nad tím, proč ta jejich „Liberální“ demokracie přestává být populární?  Proč se nezamyslí nad tím, že lidé neodmítají demokracii jako takovou, ale odmítají demokracii s přívlastky? A co si lidé jako pan Pescyňski představují pod spojením demokracie a liberální. Nebudu bazírovat na slovíčkách a pojmech, protože co je liberální a co je demokracie ví každý. Ve své podstatně liberalismus by měl být vrcholem demokracie, kdy by měla být zodpovědnost přenesena na každého jedince s minimem zodpovědnosti státu za život lidí. Což zároveň značí, že jeden bude respektovat druhého. Obávám se však, že tohle asi pan Pescyňski a další aktivisté nemají na mysli, protože nejsou schopni respektovat ani výsledky voleb.

A dokonce si o autorovi a dalších z mého hlediska levicových aktivistů, myslím, že ani nejsou demokraté. Jsou to aktivisté, kteří se za pomoci nátlakových akcí snaží prosadit svojí vizi společnosti. Tímto mají spíše než k demokratům blíže ke komunistům, nacistům a fašistům. Tyto nátlakové akce měly snad význam v šedesátých letech minulého století, kdy se bojovalo o rovnost černých Američanů s bílými, rovnost menšin všeobecně, rovnost sexuálních menšin apod. I když, pan Pescyňski by si měl uvědomit, že tehdy tyto nátlakové akce různých aktivistů, byly podporovány Moskvou, protože komunisté v tom spatřovali možnost jak narušit západní demokracii. O komunistech si mohu myslet cokoliv, ale rozhodně to nebyli pitomci. Naprosto přesně věděli, kde jsou slabiny demokracie. Je tedy obdivuhodné, že bojovník proti Rusku jakým zmíněný autor je, používá stejné metody nátlaku, které před pěti desítkami let používali komunisté na Západě ve svůj prospěch.

Můj osobní pohled a názor na liberální demokracii je, že už nejde o demokracii, přestože se demokracií ohání. Protože ta demokracie někam vymizela. Média cenzurují vše, neříkám, že to mají nařízené, co se nehodí do pohledu „liberálních demokratů“. Používají eufemismy pro islámské teroristy, pro problémové menšiny, aby o to více pak označkovala všechny, kteří poukazují na problémy s muslimy, menšinami a dalšími „preferovanými“ skupinami za populisty, ultra-pravičáky a když je třeba dát slovům údernou sílu, tak i za neonacisty, xenofoby a fašisty. A nesmím zapomenout na islamofoby, homofoby a já nevím jaké další sociální fobie jsou schopni tito „demokraté“ vymyslet, jen aby ze svých oponentů udělali neschopné jedince, kteří jím sice nestojí ani za to, aby jim podali střevíček, ale stojí jím za napsání desítek tisíc článků, kde je odsoudí.

Mimochodem, označit někoho za populistu, jen proto, že ukazuje na problémy, které se lidí dotýkají, jako je například soužití s muslimy v západní Evropě, je naprosto mimo věc. To prostě není populismus, ale pojmenování stavu věcí. Populismus je slibovat ráj na zemi a nalákat na tyto sliby ty nejchudší, jen za cenu jejich hlasu ve volbách. A nejde jen o zrušení poplatků u doktora či svačiny pro „chudé“ děti ve škole.

Nejsem politolog, nejsem sociální analytik, nejsem ta „elita“, která volí správně. Přesto si na rozdíl od těch všech analytiků, politologů a elit myslím jednu věc. Lidé přestávají díky těmto věřit v demokracii, proto tyto samozvané elity lidem pohrdají. Lidé nemají zpětnou odezvu na svoje problémy, a když, tak jsou jejich problémy bagatelizovány, zesměšňovány. Proto dávají hlas tomu, o kom si myslí, že jim bude naslouchat, kdo nahlas řekne, co oni si myslí. A kdo s nimi o tom bude diskutovat a ne prosazovat svojí vůli silou a nátlakem. Odmítnutí dialogu, jak to dělají aktivisté a zastánci liberální demokracie s poukázáním na názory druhého o demokracii moc nesvědčí. Spíše to svědčí o strachu dotyčných, že by v dialogu neobstáli.

Jenomže strach z dialogu je znakem totality a ne demokracie. Strach vyslovit jiný, než všeobecně přijímaný názor je znakem totality a nikoli demokracie. Jenom totalita se bojí jiných názorů, demokracie je unese. Co však demokracie neunese je, když její podstata, je podrývána nástavbami jako je multikulturalismus, pozitivní diskriminace, kdy hlasy poukazující na problémy ve společnosti jsou umlčovány ve jménu nějakých narychlo spíchnutých hodnot.

Ne, lidé nezatracují demokracii. Nevolí proti demokracii. Volí pro demokracii, kde zákony budou platit pro všechny bez výjimek. Kde ten, kdo je z menšiny nedostane přednost, protože je černý, ale protože ukáže, že je lepší než bílý. Kde náboženské skupiny budou mít stejná práva nejen na papíře, ale i ve skutečnosti, takže se nebude preferovat jedna náboženská skupina ve školních jídelnách jako je tomu v Británii.

Pokud je toto populismus, tak jsem populista. Pokud je to fašismus, tak jsem fašista. Pokud je to neonacismus, tak jsem neonacista a pokud je to náhodou i názor ultra-pravice, tak jsem následovník Sira Winstona Churchilla

 

 

Autor: Martin Kavka | neděle 20.11.2016 18:34 | karma článku: 42,86 | přečteno: 2030x
  • Další články autora

Martin Kavka

Přirovnávat „sirotky“ ze Sýrie k Wintonovým židovským dětem je chucpe

V rozjitřené debatě o syrských sirotcích se začínají nějak ztrácet ty „děti“. Namísto racionální debaty se vytahují příklady z historie. Jenomže ty příklady z nedávných dějin Evropy spíše svědčí proti příznivcům přijetí.

19.9.2018 v 12:06 | Karma: 43,20 | Přečteno: 2326x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Levice se bojí úspěchu Švédských demokratů. Prý populisté a xenofobové

Ve Švédsku dnes probíhají volby, které sice nic moc nezmění ve složení vládnoucích stran, ale přesto jsou sledované, protože vzor všech socialistů a sociálních inženýrů dostává trhliny.

9.9.2018 v 13:42 | Karma: 43,42 | Přečteno: 2640x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

„Levicový humanismus“ je mnohem horší než „pravicový extremismus"

V souvislosti s demonstracemi v Sasské Kamenici se objevily zprávy, že se jedná o pravicové extremisty, neonacisty. Levicoví politici, nechtějí ani na okamžik připustit, že se nejedná o akce extrémistů, ale jde o projev zoufalství

7.9.2018 v 11:17 | Karma: 41,73 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Nikdo nechce topit „uprchlíky“ aneb demagogie podle blogera Hornera

Imigrace z Afriky a Blízkého východu do Evropy nenechává nikoho chladným. Názory mohou být různé, záleží na úhlu pohledu, politickém přesvědčení a vstupních informací.

3.8.2018 v 10:05 | Karma: 42,77 | Přečteno: 2510x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Španělé asi neznají pohádku o Smolíčkovi. Proto tam budou mít „celou Afriku“

Když před několika týdny italský ministr odmítl přijmout loď se 630 „uprchlíky“, stejně jako Malta, bylo to Španělsko, které udělalo „gesto“ a loď přijalo.

29.7.2018 v 15:45 | Karma: 43,71 | Přečteno: 2416x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:34

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky