Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Restituce,znovuzáminka k pronásledování církve?

Tak se nám v poslední době objevilo nějak moc „odborníků“ na církevní restituce. Žaloby lítají, komunisté, kteří církvím zabavili po roce únoru 1948 majetek, mají najednou plnou pusu spravedlnosti a kárají křesťany, že by měli myslet spíše na evangelium, než na majetky. Socialisté pro změnu ústy některých představitelů tvrdí, že církev majetky nikdy nevlastnila a proto by neměla mít na nic nárok.

 Co se týče českých medii, ta jsou na tom podobně.  Na jednu stranu církev neměla nikdy majetek a na druhou stranu se k němu dostala za pomocí desátků, upalování čarodějnic. Jednou vlastnila jen budovy, ale pozemky jí byly propůjčeny, jindy jí zase bylo propůjčeno vše. Pak se zase dozvíme, že církvi zabavil majetky Josef II., abychom se následně dozvěděli, že majetky byly zabaveny pozemkovou reformou za První republiky a pozemkovou reformou v roce 1947, aby následně nějaký myslitel došel k názoru, že církev sice majetky vlastnila, ale protože není jasné jaké, tak by se vydával majetek, který církvi nikdy nepatřil a dojde k další nespravedlnosti. Někteří dokonce prohlašují, že majetek bude vyveden do Vatikánu.

Je docela zábavná představa, jak na Svatopetrském náměstí sbor kardinálu s papežem v čele obhospodařuje české pole a lesy.  Hodně příjemné by tam bylo vidět kardinála Schönborna s motyčkou v ruce. Aspoň by neměl čas na balónkové mše.

 Pominu otázku oprávněnosti církevních restitucí. Kdo si chce najít pravdu, tak si jí najde. Více mě, však zaráží až skoro fanatická nenávist, když se jedná o církev.  Snahou zatlačit církev na okraj společnosti, vytěsnit jí ze společného prostoru.  V jednom příspěvku jsem dokonce četl, že církev nemá dělat charitu, že si osobuje to, co patří státu.  Tedy to, co, přes osobní nevraživost na církvi obdivoval Marcus Aurelius.

 Takže se v souvislosti s restitucemi dozvíme, že církev je zodpovědná za všechno zlo na světě. Někdy mám pocit, že to nebyl Herodes, ale církev, která vyvraždila všechny novorozence v Betlémě.  Církev může za to, že se šíří AIDS, dokonce i za hladomor. V obojím případě je na vině neústupnost církve v otázce používání kondomů.  Pročpak jím to vadí, když tohle se týká církevních oveček?  Osobně jsem to nikdy nepochopil.

 Církev nemá právo vyučovat. Prý tak dochází k indoktrinaci a hned se dozvíme, jak církev bránila vzdělávání. Jo, vzdělání nastalo, až s dobou Osvícenců a zavedením povinné školní docházky. Kde se ovšem ti osvícenci a vzdělanci vzali, když do státního školství zde bylo jen církevní, to je také záhadou.  Asi spadli z Paroubkova Marsu direkt a ve stejný čas na všechny evropské panovnické dvory.  Abych nekřivdil, tak jsem v jedné diskuzi četl názor, že snad církev trochu měla podíl na vzdělání, i když prý to bylo díky lidem, kteří církevní dogmata nebrali vážně.

 Opět se vytahuje osvícenská lež, jak církev bránila pokroku a upálila Bruna, za to, že učil, že se Země pohybuje kolem Slunce.  Jednou dokonce jeden bloger na iDnes takhle nechal upálit i Galilea.  Člověk by nad tím mohl mávnout rukou a zasmát se. Kdyby. Kdyby tyto názory nedocházely tolik pochopení a sluchu podstatné části naší populace. Pak není divu, že jeden učitel dějepisu z nejmenované školy v našem městě vyučuje stejné pohádky, jaké jsou pronášeny v tisku a na blozích. On nejenže tak vyučuje, ale na základě onoho je velkým odpůrcem církve.  Jestli tak, jak učí o církvi, učí i o jiných věcech, tak není divu, že dnešní děti si myslím, že 28.9 se upálil Jan Palach, jak bylo možné číst v jedné anketě.

 Beru, že restituce církevního majetku v zemi, která je hrdá na to, že je nejvíce ateistická na světě (ovšem kde se točí desítky milionu v horoskopech, věštění z karet apod.), nebudou přijata příznivě. Nehledě na to, že ne každému je možné se zavděčit, ale argumentovat, že 80% lidí je proti, je opravdu ukázkou demagogie, kdy vox populi , má větší váhu, než právo a právní řád. Ještě komu těch 80% odpůrců vyhovuje, a kdo si je tady tvoří, že?

 Jenže, jak jsem již předeslal. Restituce církevního majetku je jen zástupným problémem. Tím hlavním smyslem je umlčet církev, zastrašit její věřící. Vyvolat k církvi nenávist.  Což však není překvapující.

 Nenávidí-li vás svět, vězte, že mě nenáviděl dříve než vás. Kdybyste náleželi světu, svět by miloval to, co je jeho. Protože však nejste ze světa, ale já jsem vás ze světa vyvolil, proto vás svět nenávidí. Vzpomeňte si na slovo, které jsem vám řekl: Sluha není nad svého pána. Jestliže pronásledovali mne, i vás budou pronásledovat – jestliže mé slovo zachovali, i vaše zachovají. Ale to vše vám učiní pro mé jméno, poněvadž neznají toho, který mě poslal. Kdybych byl nepřišel a nemluvil k nim, byli by bez hříchu. Nyní však nemají výmluvu pro svůj hřích. Kdo nenávidí mne, nenávidí i mého Otce. (Jan 18-23)

Vyšlo na autorově blogu cristiada.cz

Autor: Martin Kavka | pondělí 26.11.2012 19:46 | karma článku: 24,92 | přečteno: 1315x
  • Další články autora

Martin Kavka

Přirovnávat „sirotky“ ze Sýrie k Wintonovým židovským dětem je chucpe

V rozjitřené debatě o syrských sirotcích se začínají nějak ztrácet ty „děti“. Namísto racionální debaty se vytahují příklady z historie. Jenomže ty příklady z nedávných dějin Evropy spíše svědčí proti příznivcům přijetí.

19.9.2018 v 12:06 | Karma: 43,20 | Přečteno: 2326x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Levice se bojí úspěchu Švédských demokratů. Prý populisté a xenofobové

Ve Švédsku dnes probíhají volby, které sice nic moc nezmění ve složení vládnoucích stran, ale přesto jsou sledované, protože vzor všech socialistů a sociálních inženýrů dostává trhliny.

9.9.2018 v 13:42 | Karma: 43,42 | Přečteno: 2640x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

„Levicový humanismus“ je mnohem horší než „pravicový extremismus"

V souvislosti s demonstracemi v Sasské Kamenici se objevily zprávy, že se jedná o pravicové extremisty, neonacisty. Levicoví politici, nechtějí ani na okamžik připustit, že se nejedná o akce extrémistů, ale jde o projev zoufalství

7.9.2018 v 11:17 | Karma: 41,73 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Nikdo nechce topit „uprchlíky“ aneb demagogie podle blogera Hornera

Imigrace z Afriky a Blízkého východu do Evropy nenechává nikoho chladným. Názory mohou být různé, záleží na úhlu pohledu, politickém přesvědčení a vstupních informací.

3.8.2018 v 10:05 | Karma: 42,77 | Přečteno: 2510x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Kavka

Španělé asi neznají pohádku o Smolíčkovi. Proto tam budou mít „celou Afriku“

Když před několika týdny italský ministr odmítl přijmout loď se 630 „uprchlíky“, stejně jako Malta, bylo to Španělsko, které udělalo „gesto“ a loď přijalo.

29.7.2018 v 15:45 | Karma: 43,71 | Přečteno: 2416x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky